Marcipan je nekada bio "privilegija bogatih", ali to zaista nekadaaa...sada je dostupan svima.
Prosto ga obožavam, i zaista mi nikad nije dosta ma koliko veliko pakovanje gotovog marcipana kupila.
Onda sam odlučila da napravim SVOJ.
Potrebno je:
250g badema-oljuštenog, tačnije blanširanog.
Mislim da nema potrebe da ga sami kod kuće blanširate jer je to zaista dodatni posao, a ima svuda da se kupi.
250g prah šećera
1 belance
1 kašika amareta
Priprema:
Bademe i šećer sam stavila u multipraktik i samlela, na najvećoj brzini.
Izvadila iz multipraktika i ponovo samlela,da bude sve kao prah.
Potom stavila u sud, dodala belance i amareto.
Zamesila ga.
Ako se lepi ,a neće dodajte još prah šećera.
Potom sam ga oblikovala u rolnu i uvila u providnu najlon foliju.
Odmah sam ga potrošila, ali mislim da tako umotan-hermetički može stojati barem par dana sto posto.
Kruškice
Potrebno je:
marcipan
žuta jestiva boja
listići
Marcipan pomešajte sa žutom bojom.
Uzimate po male loptice i oblikujte kruškice.
Od gore staviti list, a dole možete staviti klinčić
Gledajte da kruškice budu malo manje od vašeg malog prsta izgledaće lepše.
Iznenadila sam se kako je u stvari lako napraviti marcipan. A nije ga lako naci u prodavnicama, a i kad se nadje, nije jeftin.
ОдговориИзбришиKruskice su prelepe... :)
bravo za izradu domaćeg marcipana! prekrasne su ove kruškice :)
ОдговориИзбришиJedva cekam da ovo probam!
ОдговориИзбришиOvako spremljenog ga možeš i smrznuti. Ništa mu neće faliti kada se otopi. Ako se malko lijepi, dodati samo malo prah šećera. :)
ОдговориИзбришиKruškice su vrh! :)
sve mi se jako svidja,i ja imam slican recept za marcipan,s njim radim ukrase i prekrivam torte jer mi je drazi od ticino smjese!citamo se,pozz
ОдговориИзбриши