Ovaj desert sam videla kod Northie, na blogu Gastro fusion.
Znate onaj osećaj kada vidite nešto i da li zbog fotkice ili zbog recepta, odmah poželite da probate.
I sve bi to bilo ok, i već bih ja to isprobala, ali nisam imala "glavni" sastojak-rižino brašno.
Sad, mogla sam ti ja tražiti po gradu, negde u prodavnicama zdrave hrane...ali ja to jednostavno uvek zaboravim, tek danas ću, sutra ću iiii...:9
Onda sam dobila od Miroslava-Iz Moje Kuhinjice, poklon paket, koji je on darivao i koji često poklanja nama blogerkama ovde, na domaćem terenu-svašta raznorazno..:)Hvala Miroslave!
Da ponovimo gradivo KAZANDIBE JE- desert koji se sluzi serviran okrenut sa naopake strane, znači dno ide gore- te često ovaj desert nazivaju-Dno Kazana.
Nisam do sada imala priliku niti da ga probam..niiti sam ga primećivala u nekim mojim orijentalnim poslastičarnicama, možda je i bio ali ja nisma znala da postoji...
Sad, držala sam se proverene verzije. Znači prvo sastojci pa pišem kako je išlo.
20gšećera
malo maslaca
65g rižinog brašna
55 skroba gustina
1l mleka
240g šećera
2 kašikice vanila ekstrakta
Priprema:
Okruglu vatrostalnu jenu prečnika oko 24cm, sam dooobro namazala maslacem i posula šećerom.
Ugrejala sam rernu i stavila činiju u rernu da se šećer karamelizira.
Potom kada je šećer počeo da dobija braon boju izvadila iz rerne i ostavila sa strane.
Mleko sam sipala u šerpicu, od 1litre sam odvojila 200ml i u tom mleku sam rastvorila rižino brašno, gustin i šećer.
Sve sam dobro izmešala kulinarskom žicom da nema grudvica.
Sipala sam sve u mleko i počela da kuvam.
Svo vreme sam mešala,posle par minuta počelo je da se zgušnjava.
Zgusnutu smesu sam odmah prebacila u vatrostalan sud.
Sada sam opet stavila u rernu na 250C.
Ostavila sam da se peče oko 20minuta, s tim da je već posle petnaest minuta od gore imao lepu karamel boju.
Kada sam kazandibe izvadila iz rerne stavila sam ga u sudsa vodom.
Najbolje je da tako prenoći do sutra.
Potom ga samo prevrnete, sečete i služite.
Šta da vam kažem o ovom desertu, prvo borila sam se svim silama, protiv sebe da ga ne probam dok se nije još ohladio.
Malo sam ga držala u friđideru, ne bi li to ubrzala, i ipak je bio malo mlak kada sam ga "čupnula"
Savrsen je, taj puding od pirinča, ja sam prosto oduševljena. Znate često mi se dešava da od nečega što vidim na blogu ili preko predivne fotkice, bude totalna katastrofa, ali ovaj Kazndibe je bas to-sofisticiran,...samo klizi....
Ako ne možete da nadjete riđino brašno-evo pomoć- domaća izrada rižinog brašna by Northie
Fotografije postupka:
sad kad si ga tako fino predstavila, pitam se tko ima strpljenja da ga ostavi u sudu sa vodom????
ОдговориИзбришиSuper izgleda a verujem da je i jako ukusno. Miroslav ti je poslao bas lep paketic. :)
ОдговориИзбришиJa ti od srca preporucujem da probas mochi dok jos imas ovo specijalno pirincano brasno od slatkog, lepljivog pirinca koje je kod nas gotovo nemoguce naci. Meni je u pravljenju mnogo pomogao ovaj video http://www.youtube.com/watch?v=-Cv5LsqKUXc
Video je bas edukativan a pas mi je fenemonalan. :)
A i ovaj video http://www.youtube.com/watch?v=DaWnq0-A0bA
Ne moras ga puniti pasuljem. Ja sam pravila i mochi sa pastom od oraha i bio je super. Sada cekam sveze jagode da pravim sa njima. :)
Fino izgleda :) Baš sam danas isprobavala neki recept s jednog bloga i jedan dio je ispao fin, a drugi katastrofa hehehe Drago mi je da je tvoje isprobavanje super prošlo :D
ОдговориИзбришиOdlično je ispao!
ОдговориИзбришиSuper izgleda ! Odlično si ga napravila i vjerujem da ne bih niti ja dočekala da se ohladi.
ОдговориИзбришиFantastično, a dno ti bolje "zagorilo" nego kod originala! :))))
ОдговориИзбришиVidiš, pametno si se sjetila da ga krkneš u vatrostalnu zdjelu. Ja se nažalost toga nisam sjetila.
Rižino brašno imam još od onda kada sam ga i pravila, pa bih mogla da ga utrošim za još jednu turu kazandibe-a sad za vikend. :) Ali ću se voditi tvojim stopama - u vatrostalnu zdjelu! :)
I evo ti još jedna ideja: skuhaj kazandibe ali ga nemoj peći, nego ga izlih u posudice za puding. Kada se ohladi, prelih preko nejga malo šumskog voća i ... fešta može da počne. Trust me, isprobano je! :D
Hvala northie, recept je stvarno vrhunski!velikipozz
ОдговориИзбришиOduševljena sam ovom poslasticom. Inače nisam ljubitelj pudinga i kolača bez čokolade.
ОдговориИзбриши