недеља, 12. јун 2011.

Grašak-Na moj način

U stvari na način na koji ga moja porodica već decenijama priprema.

Ukusan čušpajz, koji se može poslužiti "solo", ako se odlučite za lagani obrok, ili uz meso, naravno!

Grašak obožavam pripremljen i ovako,, ali ovaj recept je sušta suprotnost od ovog jakog i

pikantnog ručka.

Sa mlekom i mirodjijom, pravi je prolećno-letnji, sezonski prilog i treba ga maksimalno iskoristiti jer je grašak sada u sezoni...:)

Potrebno je:

za 4 osobe.

500 g svežeg graška
1 veza mirođije
1 kašika brašna
1 kašičica šećera
1,5 dl mleka
malo soli i ulja

Priprema:
U šerpu staviti grašak i vezu mirođije.

Zatim naliti sa hladnom vodom,da grašak ogrezne.

Kuvati 20 minuta,da grašak omekša.
U drugoj posudi sjediniti brašno,šećer,so i mleko.

Skloniti grašak sa ringle izvaditi vezicu mirođije i uz stalno mešanje dodati ovu smesu.

Vratiti na ringlu i kuvati još 5 minuta.

Poslužiti uz meso.

Mirodjiju možete sačuvati i za zimu, recept.
Sada je pravo vreme!

14 коментара:

  1. I ja obožavam u sve mahunarke stavljati kopar. Jednostavno i ukusno!

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман12. јун 2011. 19:22

    Grasak i mirodjija ..idealan brak.Odlicno i vrlo ukusno:)

    ОдговориИзбриши
  3. Drago mi je vidjeti recept poput ovog, bitno različit od svih ostalih. Nikad nisam probala, pa ni vidjela kod nekoga, grašak "na bijelo" i ovo je potpuno novo za mene.
    Recept me je oduševio i ovo nije tek puka fraza, moram ovo probati.

    ОдговориИзбриши
  4. Grašak godinama spremam na isti način i baš se veselim što si objavila ovaj recept koji se toliko razlikuje od onoga što sam do sada pripremala.

    ОдговориИзбриши
  5. Grašak je stvarno idealan za svaku kombinaciju! Ovako spreman još nisam probala, ali jako mi se dopada, Vera!
    Predivne fotke :)

    ОдговориИзбриши
  6. I ja mogu reći da nisam nikada dosada jela grašak na ovaj način. Hvala za recept!

    ОдговориИзбриши
  7. odlično, grašak jako volim u svim kombinacijama, iako ne volim mlijeko, sreća pa postoje razna biljna mlijeka koja podnosim pa lako zamijenim, isprobat ću svakako jer eto moj grašak samo što nije :)

    ОдговориИзбриши
  8. Prava vojvođanska kuhinja! Ovakav grašak sam jela kod bake mog supruga,koja se zvala,nećeš verovati,Vera.
    Za porodicu,majka Vera je bila mag kuhinje i hvala ti puno na ovom receptu jer nisam stigla da je pitam kako ga pravi...Pozdrav,Ankica.

    ОдговориИзбриши
  9. Vera nadam se da si videla poziv za druženje

    http://foodforthought-jelena.blogspot.com/2011/06/vazno-obavestenje-poziv-na-druzenje-u.html

    i da ćeš nam se pridružiti

    ОдговориИзбриши
  10. ŠPANJOLSKA desdeVIGO Pozdrav ... da najljepše blog s vrlo zanimljiv receptima prekrasne slike još uvijek ..... i pozivam vas da dijele moje recepte i blog Marimi pozdrave ..

    ОдговориИзбриши