субота, 8. јануар 2011.

Marmelada od Šipaka

Znam da sada nije vreme ni kuvanja pekmeza ni branja šipka,ali sam ja pekla palačinke...njami...i namazala ih ovim suuper dzemom.
Zasto ga volim?
Počevsi od samog branja....
Do skidanja peteljki...
Do čišćenja i pranja...:)
Pa da kuuuvanja...
Sta vam je sve potrebno i kako će te skuvati marmeladu?
Prvo,
Naberite šipak....
Možete i u predvečerje kao Zoran sa bloga Hrana,gde sam maznula ovu Šipak Fotku...:)
Otkriću vam i jednu tajnu.Na Fruškoj Gori ima par divnih žena koje same prave kašu,a vaše je samo da ukuvate pekmez.
To vam ujedno i skraćuje najteži deo kuvanja...:)
Zatim...
Šećer i voda.

Šipke očistite polako i pažljivo pa makar vam za to trebao ceo celcijati dan.
Operite ih i nalijte vodom.
Treba naliti toliko da bude oko pola litre vode iznad šipaka.
Stavite da se kuvaju.
Dok ne omekšaju.
Potom ih morate propasirati i staviti šećer.
Na 1kg šipaka tačnije ispasirane smese ide 1kg šećera.

Kuvati.
Važno je da prilikom kuvanja ostavite ovaj pekmez redje nego kada kuvate ostale pekmeze.
Kada je pekmez gotov, još vruć ga sipati u tegle, ostaviti da se ohladi i povezati celofanom .

5 коментара:

  1. Najviše volim pekmez šipak i drenak. Može i bez palačinki!

    ОдговориИзбриши
  2. ove godine sam šipak sušila za čaj, nisam imala recept za marmeladu pa zato nisam isprobala, zabilježim si ovaj recept biti će mi od koristi sljedeće godine

    ОдговориИзбриши
  3. Izvini da li znaš adresu ili telefon tih žena koje prave kašu od šipka. To ovde u Beogradu ne znam da ima negde da se kupi a to je jedini džem koji ja i moj sin obožavamo. Samo da nabavim kašu, pa ako znaš pomozi a ostalo je lako. Hvala ti!

    ОдговориИзбриши
  4. Ja sam njihov telefon imala ali sam ga negde zagubila, jos cu traziti...znam da cu ga negde naci...

    ОдговориИзбриши
  5. Prirodni domaći džem od šipurka spreman prema tradicionalnoj recepturi!
    Za više informacija posetite našu web prezentaciju http://sipurak.6te.net/Dzem_od_sipurka.html ili nas pozovite na broj telefona: 011/40-60-890

    ОдговориИзбриши