петак, 9. јул 2010.

Čušpajz od tikvica

Proleće, leto i jesen kada je  sve bogato voćem i povrćem, zaista je grehota ne iskoristiti sve sto možemo posebno ako imamo u našim baštama.

Volim svakakvo voće i povrće i to u svoje vreme, nisam od onih sto bi kupili lubenicu u januaru, onako plastičnu i bez ukusa, a bogami i  mirisa. Zna se kada je red za jagode, za dinje i grožđe. Zna se kada se peče paprika i pravi turšija a kada se jedu prve trešnje Đurđevke.

Takođe kada kažem da pravim čušpajz mnogi posebno oni mlađi često me pitaju a šta ti u stvari kuvaš?

Reč čušpajz u Vojvodini nije samo naziv za jednostavno povrtno jelo — to je jezički vremeplov, trag kulturnog mešanja i svakodnevne mudrosti. Iako danas zvuči domaće, to ime zapravo ima nemačko poreklo-poteklo je od reči Zuspeise, što u nemačkom znači „prilog uz glavno jelo“.

 

 


 

 

Potrebno je:

 

1kg mladih tikvica

2 glavice luka

brašno

aleva paprika

sirće

ulje

so

pola litre kuvanog paradajza

 


Priprema:

Tikvice izrendati na krupniju rendu, kao za jabuke kada rendamo  pre pravljenja pite. Posolite ih i ostavite ih malo u posudi da puste vodu.

Luk isecite na sitne kockice pa izdinstajte na malo ulja. Tikvice ocedite pa dodajte luku, dinstajte dok se tečnost ne ukuva.

Potom pospite sa dve kašike brašna i jednu kašiku aleve paprike, dobro promešajte da se ne zgrudva, nalijte kuvani paradajz i  pomešajte.

Kada provri dodajte sirće. Moja baba je dodavala u ovaj čušpajz i malo šećera, pa ko voli nek izvoli

Kada se zgusne ali ne previse skinite sa vatre.

Sluziti uz meso kao prilog ili samo kao laganu večeru, što ja često radim.



8 коментара:

  1. Pravim gotovo isto,razlika je samo u mlijeku,no moram i tako probati !!!

    ОдговориИзбриши
  2. Kako dobro izgleda, prefino..jako volim ovakve čušpajze..

    ОдговориИзбриши
  3. Baš sam nekidan radila ovako tikvice, tj. vrlo slično. Obožavam ih i jako ih volimo, a znam da je ovo odlično!

    ОдговориИзбриши
  4. apsolutno se slažem sa ovim "sve u svoje vrijeme", toga se i ja maksimalno držim i tako mi je nekako najbolje i najukusnije.
    A ovaj čušpajz od tikvica, ...., što reći, ...upravo je skuhan za današnju ručak !! po ovom receptu ! :) . Hvala !!

    ОдговориИзбриши
  5. Nisam znala da može i od tikvica,baš mi se sviđa ,moram da probam!

    ОдговориИзбриши
  6. Ćušpajz od tikvica je fantastičan, pravi vojvođanski specijalitet, a jednostavan za pravljenje!

    ОдговориИзбриши
  7. Анониман21. јул 2023. 01:37

    Super je i ja tako pravim

    ОдговориИзбриши