Svaka kuća ima recept za Ledene Kocke, teško je reći da ću vam sada ja napisati "nešto novo", ali ću vam napisati recept za moju varijantu Ledenih Kocki,....
Ponekad želim nešto da promenimo na kolaču ali on je tako savršen u svom izvornom obliku da nema tu nešto veliko da se menja, sem....možda..malo arome i oblik....
Ledene Kocke kao ukusna kremasta torta sa aromom ruma!Njami!
Ovaj kolač baš ne može da dosadi!!!!
Potrebno je:
Za koru:
5 jajeta
5 kašike šećera
5 kašika brašna
1 kašika praška za pecivo
2 kašika kakaa
Mikserom ulupati belanca,dodati šećer te žumanca,brašno kakao i prašak za pecivo.
Pleh oblozite pek papirom te izlijte smesu.Moj okrugli kalup je 26cm.
Peći na 180C .dok kora ne bude pečena,
Ohladiti je,
Ja često obložim i okrugli kalup sa štipaljkom pek-papirom.
Potom kada se kora ohladi, skonem donji deo kalupa i pek papir.
Koru stavim na ukrasni papir u odgovarajuću tacnu i preko stavim samo obruč, zbog fila, dok se ne ohladi.
Preliv:
400ml vode
200g šećera
1-2 kašike ruma
Pomešati u šerpicu vodu i šećer i rum i prokuvati.
Kada se kora ohladi, preliti prelivom.
Fil:
700 ml mleka
250g putera
100g šećera
100g gustina ili 5 kašika brašna, ili 5 kašika brašna i 1 velika kašika u vrh puna gustina
Priprema:
100ml mleka pomešati sa brašnom a potom ukuvatu u vrelih 600ml mleka, koje ste ukuvali sa šećerom.
Kada se smesa zgusne skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi.
Puter umutiti penasto a potom dodavati kašiku po kašiku smese od brašna i mleka te miksati.
Ne treba preterivati sa miksanjem, da se ne bi krem bas opustio.
Fil dodati na koru.
Preliti glazurom:
100g čokolade
2 jelovne kašike ulja.
Upravo ovako kako su ti ispale budu i moje. Kada sam ih pravila biskvit mi je bio niži nego obično i to sam rekla Maji kojoj se dopalo što je biskvit tako nizak pa se čini da je kolač sama krema.
ОдговориИзбришиVolim ove Ledene kao što volim i chopina i moja prva zamisao kada sam pospremila slike u folder je bila da ću recept i povezati sa Chopinom. Poklopio se trenutak na jednoj strani rođendan i proslava velike obljetnice, na drugoj recept u folderu i nedostatak aktuelnih recepata.
Ovo je čisto klasični recept koji se nalazi u velikom broju kuharica i onih malih časopisa, pa vjerujem da ga manje više svi koriste. Rezultat mi je uvijek dobar, mada bi ja voljela da je boja malo više žuta, ali maslac koji koristim je uvijek onaj fini svijetle boje, a kada se kremasto radi još i više dođe do izražaja bijela boja.
Hvala ti na učešću i isprobavanju recepata, a iznad svega sam ti zahvalna što si sa mnom od početka pisanja bloga. Hvala draga Vera!
Ovo jer jedan od prvih kolaca koji sam sama pravila na pocetku svog "muvanja" po kuhinji...Kod meme je fil sa pudingom od vanile i budu malo zute..Predivne su ti...Negde si ispustila brasno u receptu za fil..:)))
ОдговориИзбришиjako dobro izgledaju ove kocke,ja ih volim i često ih negdje probam, ali još ih nisam sama napravila, uh što ću ali tako je. Ovaj recept je odličan i baš si ih odlično napravila (samo pogledaj sastojke za fil, nema brašna, ima dva puta šećer :)). Slika mi je prekrasna !!
ОдговориИзбришиVolim ovaj kolač, nešto slično pravim samo što se kod mene zove Carski kolač. Ime govori sve!
ОдговориИзбришиWow... so creamy, so fine...
ОдговориИзбришиOdlično izgleda, baš volim takve kolače. Baka često radi nešto vrlo slično (možda je čak to to) :)
ОдговориИзбришиRadim sličan kolač, razlikuje se samo biskvit koji je samo od oraha i jaja, a krema je skoro pa ista - dodam malo limunovog soka. Baš sam ga mislila raditi ovaj vikend, kao tortu, inače radim kao šnite. Kocke su ti odlične, a važno je da se ovako nešto dobro priprema lako i brzo!
ОдговориИзбришиDivne su ove kocke kao i cijeli Selmin blog. Tebi su savršeno ispale, a i divne su ti fotke. :)
ОдговориИзбришиvrhunski odradjene!!
ОдговориИзбришиSuper izgledaju!
ОдговориИзбришиBaš si ih lijepo ukrasila!Samo pogled na to šarenilo uveseljava a mogu samo zamisliti kako je kad ih zagrizeš:)
ОдговориИзбришиobozavam ledene kocke,a tvoje su previse primamljive
ОдговориИзбришиLedene kocke fantazija,za vikend sam ih pravila...njammmm....:))))
ОдговориИзбришиJa ih obožavam. Dali mogu da napravim kao tortu okruglu?
ОдговориИзбриши