U Vojvodini se na drugi dan Božića ili Uskrsa krštenom ili venčanom kumu "nosi kolač", što naravno ne znači to baš doslovce, jer može da se odnese i slatka pogača, štrudla pa čak i torta, ali se verovatno nazivom "kolač" obuhvatalo i mislilo na nešto što je slatko.
Takođe Kolač se nosi i udatim sestrama i kćerima kada im se dođe u goste posle ovih nama značajnih porodičnih praznika.
Moja Majka je dokle god je njen venčani kum Ljubinko bio živ, a bio je samac, neoženjen bez dece redovno nosila i ni jednom, ali ni jednom to nije propustila, slatku pogaču sa suvim grožđem.
Danas je to sasvim zaboravljeno i mislim da je koren tog zaborava počeo da pruža svoje grane duboko u zemlju forsiranjem komunizma, doduše u gradovima je to verovatno bilo sramota ići kod kuma i nositi nešto pa makar bio to i kolač, a u selima se nosilo, koliko se moglo, doduše tajno da se ne vidi da se poštuju crkveni i tradicionalni običaji.
Kako ponovo doživljavamo ekspanziju religije, i kako se to po meni desilo prekasno, i u vreme kada smo izgubili naše pretke koji bi nam preneli običaje, lokalne tako se i ovaj veoma lep i običaj poštovanja skroz zaboravio.
Ovom prilikom pišem recept za fine starinske štanglice, koje je u našu kuću iz poštovanja prema kumstvu svake godine donosio naš kum, a zarad kumstva koje je trajalo čitav jedan vek, prenosilo se sa kolena na kolene, možda baš kao i ovaj recept.
Potrebno je:
Prvi sloj:
200g oraha
200g šećera
200g brašna
200g margarina
pena od 5 belanaca
Od ovih sastojaka dobro umesiti testo.
Pleh obložiti pak papirom a zatim testo što bi moja baba kazla "nalepiti u pleh" i peći na umerenoj temperaturi, tu se misli na 180C
Drugi sloj/fil:
5 žumanaca umutiti sa
250g prah šećera i
2 vanila šećera.
Žumanca penasto umutiti sa šećerom, da pobele a zatim kada se prvi sloj ispeče premazati preko njega ovaj žuti fil i kratko ga peći na umerenoj temperaturi.
Treći sloj/fil:
200g oraha preliti sa 1dcl kipućeg mleka i kada se ohladi dodati 70g margarina i
250g prah šećera
Mutiti varjačom dok ne bude veoma meko te potom dodati 4.rebra topljene crne čokolade .
Preliti preko prvog i drugog sloja.
Ovaj sloj se ne peče, nego se samo jednostavno pospe mlevenim orasima.
ovo je jako fini kolač od oraha, sviđa mi se recept i jako lijepo si ga napravila, super ! Recept preuzimam pa kada malo odahnem od blagdanskih kolača sa kojima sam definitivno pretjerala ide na isprobavanje :)
ОдговориИзбришиOvo je sjajno, Vera!
ОдговориИзбришиUf uf, svaki zalogaj sigurno ima 5000 kalorija! Čini se odličan i spremam ga u file "Novi recepti" (u njemu su svi koje definitivno kanim isprobati).
ОдговориИзбришиNeodoljiv !! :) :)
ОдговориИзбришиEh, šta ćeš, moderna vremena, bombonjere i čokolade je najlakše za poneti! Vera, dobar post, kratko i efikasno napisan. Mnogi bi mogli učiti od tebe! Pozzzz!
ОдговориИзбришиHvala vam.Branka,potpuno te razumem,meni je mesec januar najgori.Zima je,slabije se krećemo a ishrana povećana...:)
ОдговориИзбришиja ovaj kolač znam pod imenom kraljevske štangle i stvarno zaslužuju taj naziv. Sviđa mi se post, ostaće barem zabeleženo, ako se jednom zaboravi, šta se nekada radilo u vreme ovih praznika.
ОдговориИзбришиU mene se ovaj kolač zove Abesinci. Stvarno je jako fini kolač.
ОдговориИзбришиVera obožavam tvoje priče o običajima.
ОдговориИзбришиJa uvijek volim odnijeti nešto ručno izrađeno.
Štangice su prefine
Šteta je što stari običaji izumiru, treba ih održavati jer oni čine dio našeg identiteta. :)
ОдговориИзбришиŠtanglice jako lijepo izgledaju i baš mi se sviđaju. :)
Odlična ideja za poklon, a štanglice djeluju sočno!
ОдговориИзбришиHvala vam,kolać je ukusan i izdasan.kako god se zvao mnogo je dobar i verujem da sve koje ste ga pravile niste ostale ravnodusne prema njemu.
ОдговориИзбришиOlične su...
ОдговориИзбришиhttp://ruza123.coolinarika.com/slike/prikazi/271560
ОдговориИзбришиDraga Ruzo-Mirjana,hvala ti na poverenju,izgleda bogato!
ОдговориИзбришиDear Vera,
ОдговориИзбришиdelicious ...
There are many awards for you
/for me/,hugs Diana
Ove štangle su naj...naj...Ja ih zovem Budimpeštanske šnite još od moje mame koja ih je često pravila zato što mogu duže da stoje, i što stoje duže one su ljepše (ako uspiju ostati duže...mljac)
ОдговориИзбришиLP
Phoenix
Çok nefis bir tarif!
ОдговориИзбришиFenomenalne stanglice koje se prave jos u obliku meseca...
ОдговориИзбришиHvala. Da odlične su i u obliku meseca
ОдговориИзбриши