субота, 24. октобар 2009.

Žito Torta

Kada sam bila mala svake godine mi je mama za rodjendan pravila Žito tortu.I kako se to i kaže-svećice su se iz godine u godinu menjale,ali je torta uvek bila ista.
Par godina,to su bile godine mog tinejdzerstva,imala sam kratak prekid u rodjendanskoj tradiciji pripreme ove torte.
Šta god da mi je mama napravila za rodjendan bilo mi je sjajno,to su one godine kada su me viže interesovali izlasci,nego kulinarenje.
Elem,poslednjih par godina,za rodjendane sam uvek isprobavala neke nove recepte.Tu su bili i dečiji rodjendani,za koje sam radila torte u dečijim oblicima.
Kada sam ove godine razmisljala o svojoj rodjendanskoj torti sa nostalgijom sam se prisetila ove Žito Torte.
Iskreno baš sam je se uželela!
zajedno sa mamom sam krenula zu pravljenje.
Mama je ispekla kore-kao i uvek .
za tortu je potrebno:
400g kristal šećera
300g oraha
280gr butera
13 kašika brašna
13 jaja
10 kašika brašna
3 kašike šećera u plahu
1l mleka
jedan muskatni oraščić ili kako moja mama kaže morski.
Priprema:
Dobro umutiti 13 belanaca sa 10 kašika kristal šećera,dodati 10 kašika mlevenih oraha i 13 kašika brašna.
Od te mase ispeći osam kora u podmazanim i pobrašnjavljenim plitkim plehovima.
Fil:
Umutiti 8 žumanaca sa 20 kašika kristal šećera,dodati 5 kašika brašna i 1l mleka pa od toga kuvati krem.
Zasebno umutiti buter,dodati 3 kašike šećera u prahu,300g mlevenih oraha i jedan istrugan morski oraščić,pa sve izmešati sa kuvanim kremom.
Filovati kore,a jedan deo ostaviti krema da imate od gore da premažete tortu.
Ja sam još kao dekoraciju ulupala 3dcl slatke pavlake.

32 коментара:

  1. Al, se nekad dobro jelo! Stara dobra Žito torta!
    Prekrasno!

    ОдговориИзбриши
  2. Sta reci, osim: divno! Volim ovu tortu, mada se moj recept malo razlikuje. Nisam je odavno spremala, pa posto je uskoro i moj rodjendan, probacu sa tvojim recopisom.

    ОдговориИзбриши
  3. ajme,vicem ajme jer i mene ova torta podsjeca na najljepse trenutke mog braka...hvala!

    ОдговориИзбриши
  4. Prekrasno, svaka čast. Mogu reći da je ovo jedna jako bogata torta.

    ОдговориИзбриши
  5. Dear Vera,
    cherished memories and wonderful cake.
    Greetings and kisses, Diana

    ОдговориИзбриши
  6. Hmm... sada cu ja da se napravim pametna...
    Da li sam ja to dobro procitala da nema zita u ovoj torti? :)
    Hmm... :) :)

    ОдговориИзбриши
  7. Da,nema,ali kada je jedeš stiče se utisak da ga ima,zbog kombinacije oraha i arome morskog oraha.Veruj mi da sam i ja kao dete ,tačnije kada me je zainteresovao recept u čudu konstatovala da nema žita?!

    ОдговориИзбриши
  8. Torta izgleda prekrasno i bogato.
    Od ovakvih sastojaka mora biti i jako ukusna! :)

    ОдговориИзбриши
  9. Sretan Rodendan !! jos mnogo divnih i zdravih godinica ,od srca ti zeli mirjana !!!!

    Tortu sam pravila,probala i jako je ukusna i bogata !!..cak je imam i u knigici sa receptima sto si mi je poslala !!!

    ОдговориИзбриши
  10. Jel ti rođendan?? Pa sretan ti draga Vera rođendan.

    Torta je divna

    ОдговориИзбриши
  11. Hvala vam svim,hvala draga Mirjana,drago mi je da knjizicu koristis :)))

    ОдговориИзбриши
  12. Mmmmmm, krasna ti je torta. Prekrasna čak! Morat ću isprobati!

    ОдговориИзбриши
  13. Zrinka,Mononoki,PakKaramu hvala,tnx very much.Torta je božanstvena.Cake is very wunderfuul.

    ОдговориИзбриши
  14. Torta je predivna...Srecno, sa zakasnjenjem. Pozdrav :D

    ОдговориИзбриши
  15. gde me nadje.
    jos da napravis kabezu ili blagu limunadu.ide uz zito tortu.
    divna torta

    ОдговориИзбриши
  16. Sad gledam ponovo ovu tortu i vidim da nema mog komentara :(
    Znam da sam ga pisala ali mi nije jasno da li sam preskočila kod ili što se dogodilo. U svakom slučaju bila je čestitka za rođendan i pohvala za tortu, eto vidiš da sam ju došla opet vidjet :) Pusa!!

    ОдговориИзбриши
  17. Dodatak:Ovo je izvorni recept,mamin.Kada radite fil sa 8 zumanaca,ostaće vam pet viska.Ja sam i njih stavila u fil zajedno sa onih osam.Vi mozete a i ne morate.

    ОдговориИзбриши
  18. A zasto se zove ,,zito,,torta kada nema zita?

    ОдговориИзбриши
  19. Kada se jede zaista ostavlja ukus da je sa žitom,verovatno zbog začina pa otuda i ime.Inače imam jedan recept bas ide prava pšenica,moraću ga praviti i objaviti...:)

    ОдговориИзбриши
  20. Анониман5. мај 2011. 07:35

    jako lepa primamljiva torta....:)))

    ОдговориИзбриши
  21. Da li se torta filuje sa toplim filom, kako bi korice upile ili kad se fil ohladi?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. U topao fil ja stavim orahe i margarin .Bude redji ali zato kore meke topi se u ustima i obavezno 1kg oraha nista manje

      Избриши
  22. Odabrala sam ovu tortu i pravim je za jedan rođendan.Mnogo mi se sviđa,nadam se da će i meni dobro uspeti.Javiću 1 Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  23. Odabrala sam ovu tortu i pravim je za jedan rođendan.Mnogo mi se sviđa,nadam se da će i meni dobro uspeti.Javiću ! Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  24. U moju zito ide ravno 1kg oraha i nista manje

    ОдговориИзбриши