недеља, 23. август 2009.

Starinska torta od lešnika

Ukusna, izgledna, neobičnog preseka, ostavlja bez daha.....šta još reci za ovu savršenu tortu osim da je obavezno napravite i uživate u ovako ukusnom parčetu napravljenom po starom vojvođanskom receptu -torta dobrog ukusa.
Takođe da dodam da se za ovu tortu valja dobro potruditi i izdvojiti vremena :)





Pišem pripremu kora i filova a na samom kraju ću napisati finalni postupak.

Potrebno je za koru od lešnika:
150 g mlevenog lešnika
200g šećera
4 belanca
Priprema:
Belanca umutiti mikserom u čvrst sneg, te postepeno dodavati kašiku po kašiku šećera i na samom kraju mlevene lešnike.
Kora se peče oko 45 minuta na 180 C





Potrebno je za žuti krem:
200g putera
4 žumanca
100g  prah šećera
2,5 dcl slatke pavlake
100g suvog grozdja-iseckanog na sitno
kašika ruma
Priprema:
Puter dobro izraditi sa prah šećerom. Kada postane softan i penast dodati jedno po jedno žumance, zatim slatku pavlaku, rum  i suvo grožđe.

Potrebno je za čokoladnu koru:
60g čokolade -gorke za kuvanje sa preko 70% kakaa
60g putera
60g šećera
60g celih lešnika-pečenih
5 žumanaca
5 belanaca
Priprema:
Mikserom umutiti  puter i šećer, potom dodati jedno po jedno žumance, te rastopljenu čokoladu i na grubo sečene  lešnike. Sve dobro izmešati.
Belanca obaška umutiti u čvrst sneg te potom dodati smesi.
Ovu koru peći oko 30-tak minuta na 180C



Potrebno je za moka krem:
100g čokolade
3 kašike jake turske kafe
2,5 dcl slatke pavlake

Priprema:
U sud za  zakuvanje na pari, otopiti čokoladu te dodati kafu i slatku pavlaku. Varjačom mešati do određene gustine.
Pošto sam ja pravila pravougaoni oblik, čokoladnu koru i koru od lešnika sam pekla u četvrtastom plehu i tada  podelila na dva  jednaka dela.

 

Raspored ređanja fila i kora:
Kora od lešnika
Žuti krem
Čokoladna kora
Moka krem
Čokoladna kora
Žuti krem
Kora od lešnika
Dekoracija:
Davnih dana dekoracija je bio šlag sa posutim mlevenim lešnikom od gore, danas je dekorišem sa belom čokoladnom-jer je to zaslužila :)



Omot i lišće od bele čokolade:

Rastopi se bela čokolada sa kojom se premaže duplo savijen celofan širine i visine torte a dužine koja je obim torte.
Sačekajte da čokolada počne da se steže oko 30-tak minuta, sve zavisi od temperature vazduha u prostoriji.



Krajeve celofana malo odvojiti od čokolade kako bi se lakše skinuo.
Polu stvrdnutu čokoladu, zajedno sa celofanom oviti oko torte i potom staviti u frižider da se dobro stegne a potom skinuti celofan.
Po istom principu sam pravila i lišće, umesto celofana koristila sam dobro oprano lišće limunovog drveta









6 коментара: