субота, 18. јул 2009.

Banatski Muckanci

Banatska kuhinja je tipicna mesavina raznih uticaja,pre svega nemacke i madjarske.
Ti se uticaji najvise ogledaju u mesavini slanog i slatkog,mislim pre svega na kuvano meso i sladak sos ili pecenje i salata od visanja.
Zaista smele varijacije.
Takodje u amanet su ostali i mnogi varijeteti nemackih naziva za mnoga jela,kao sto su "rinflajs","kitnikez"i drugi nemacki kulinarski nazivi.
Mene licno odusevljavaju Banatski nazivi za jela poput Carskih Mrvica,narodski nazvanom Mutvara,te Ustipci,nazvani Muckanci.
Verujem da su banatske domacice,ova jela "prekrstile" pre svega po brzini pripreme i jednostavnim sastojcima.Kako je Banat ratarski region sa vrlo plodnom crnicom,cela porodica je tokom cele godine a ponajvise u prolece i leti bila na njivi u obradjivanju useva.
Kada se uvece dodje kuci praznog stomaka,veste Banacanke su jednostavno i brzo SMUCKALE ili SMUTILE ove ustipke.
A za njih vam je potrebno:
2-3 jajeta
1 kasikica soli
1 kvasac
3dcl mleka
1dcl jogurta
1dcl ulja
Priprema:
U 1dcl mleka rastopite kvasac sa soli.Ostavite po strani oko 15 min,da kvasac nadodje.
Za to vreme u posudi razmutite jaja,dodajte preostalo mleko,jogurt i ulje.
A potom kvasac.Ja sve to lepo dobro sjedinim sa kulinarskom zicom.Zatim dodajte brasno tek toliko da dobijete smesu guscu nego za palacinke.
Ostavite da odstoji oko 40-60min.
U tiganj zagrejte mast ili ulje te kasikicom vadite testo.
Pecite dok ne dobiju "zlatnu" boju.
Ako hocete da ih posluzite sa nekim slatkim prelivom,onda umesto kasikice soli,stavite kasikicu secera.

8 коментара:

  1. Vera,
    this is very savory and delicious!

    ОдговориИзбриши
  2. Jeste da smo iz istog kraja, ali ja ovo nikada nisam jela, a deluje odlično. Nikada nismo stavljali jogurt, ali verujem da baš zbog toga ima neki dobar šmek.

    ОдговориИзбриши
  3. Hvala svima puno,Sugar,razne varijante mlecnih proizvoda mogu doci u obzir,sjajno je i sa kiselim mlekom.

    ОдговориИзбриши
  4. Stvarno jednostavno, a vjerujem da je jako ukusno kakvi ti stari recepti obično i jesu! :)

    ОдговориИзбриши
  5. Анониман21. јул 2009. 10:42

    ah, dobri stari recepti...super su

    ОдговориИзбриши
  6. Mmmmm... this looks so delicious! I don't know what is it, but looks really yummy!

    ОдговориИзбриши