Za pripremu ovog finog domaceg visnjevca,treba vam strpljenje.
Kao vino je,sto stariji to bolji,te leci dusu....
Priprema se sastoji iz vise faza,pa cu ja naknadno ubacivati fotografije,za pocetak dovoljna vam je jedna lepsa flasa ili ukrasna veca tegla,zatim
visnje
kristal secer
3-4 casice rakije,najbolje sljivovice
Priprema:
Visnje oprati pa staviti jedan red u teglu ili flasu sa sirim grlicem,kako bi visnja mogla da vam prodje do dna.
Prvi red visanja prekriti sa kristal secerom,otprilike je to jedna saka secera ili koliko treba da visnje pobele.
Postupak se ponavlja sve dok ima mesta u tegli.Zatim je zatvoriti i ostaviti na suncu,
Kada visnje pocnu da pustaju sok usled vrenja,taj sok iscediti iz flase te dodati sljivovicu zbog arome.
Sipati u drugu flasu.Teglu sa visnjama zatim opet staviti na sunce i ovaj postupak ponavljati dok visnje ne ispuste sav sok.
ILi na drugi nacin u modernijoj varijanti.
2 kg višanja
2 kg šećera
2 l domaće rakije
1 kesica vanilin šećera
Stim sto ce te svaku flasu napuniti do pola sa visnjama i rasporediti secer te sipati direktno u njih rakiju.
Ostaviti poklopljeno na suncu 40 dana uz povremeno protresanje.
Nakon toga procediti kroz gazu i sipati u flaše, a višnje koristiti za kolače.
Nazdravlje! Stevo.
ОдговориИзбришиMa super,lijepo ti izgleda..imam ga još od prošle godine,stajao mi je cijelo prošlo ljeto na suncu na terasi..na isti način sam ga radila,po maminom i njene kolegice receptu..narodna primopredaja...
ОдговориИзбришиI moja mama to radi. Uvijek ima veliku teglu višanja na balkonu i odlične su mi! :)
ОдговориИзбришиPrekrasno!
ОдговориИзбришиJoj, ne pijem alkohol, ali ovo me podseća na detinjstvo. Uvek sam volela da vadim te "pijane višnje" i jedem.
ОдговориИзбришиstari recepti ....tako dobro i ne treba da se zaborave
ОдговориИзбришиA u ovoj starinskoj varijanti koliko visanja, koliko secera i kolika tegla?
ОдговориИзбришиDraga to od oka ide nema mere :)
Избриши