Iako mnogi,u stvari vecina mojih poznanika i prijatelja ne voli sir u slatkoj kombinaciji,meni je ona omiljena. Moja baka je znala napraviti i gibanicu sa slatkim sirom,a i cuvene knedle. Slatki sir nam je ostao u amanet od Podunavskih Nemaca,kojih je najvise bilo u Banatu. Palacinke sa slatkim sirom su za mene posebna delicija. I ako se odlucite da ih spremite nikako nesmete izostaviti vanilin sos,ja ga licno preporucujem jer je za mene to dobitna kombinacija. Mozete ih posluziti sa vocnim sosom,od breskve ili kajsije-Austrijanci to nazivaju Topfenpalatschinken mit Aprikosenkompott-njihov nacionalni desert koji mozete poruciti i probati bilo gde u Austriji.
Mera za šest komada palacinki:
Potrebno za testo:
100g brašna
1/4 l mleka
prstohvat soli
50 g šećera
4 jajeta
Fil:
375 g posnog sira
75 g šećera
2 žumanceta
1 mala kšičica naribane kore limuna
1 paket vanil šećera
prstohvat soli
Za zapeći:
2dcl slatke ili kisele pavlake
1 jaje
50 g šećera u prahu
malo butera ili margarina za posudu gde se palačinke peku
šećer u prahu za posipanje
Testo:
brašno,mleko i so sjediniti u jedno tanko (mekano) testo.Ostaviti da odstoji najmanje 20 min. poslle toga u testo dodati šeećer i jaja i sve sjediniti u jednu kompaktnu masu.
Fil:
Sir staviti u jednu krpu i dobro ga ocediti od viška tečnosti i staviti ga u činiju.U sir dodati šećer,žumanca,ribanu koru od limuna,vanil šećer,so i sve dobro izmešati.
Za preliv sa kojim se prelivaju palačinke:
Izmešati slatku pavlaku,jaje i šećer u prahu.
Od testa ispeci u tiganju palacinke, peći otprilike 2 munute sa svake strane. Kada su palacinke pecene ,poredati svaku jednu pored druge i odmah ih puniti sa filom(bitno ih je uvijati odmah kada se ispeku).
Jednu dugu vatrostalnu posudu premazati sa malo butera ili margarina i zatim poređati palačinke.Preko njih preliti masu sa slatkom pavlakom,jajima i secerom.
Palačinke staviti u predhodno zagrejanu pećnicu od 200-225 stepeni i peci oko 15 do 20 min.dok ne postanu zlatkasto rumene
Preliti sa sosom od vanile koji se ovako priprema:
1 kesica pudinga od vanile
0,8dcl mleka
vanila stapic
secer
Skuvati sos-kao kada kuvate puding,samo zbog vece kolicine mleka bice mnogo redji.
Jos vruce palacinke preliti ovim mirisnim sosom.
Mera za šest komada palacinki:
Potrebno za testo:
100g brašna
1/4 l mleka
prstohvat soli
50 g šećera
4 jajeta
Fil:
375 g posnog sira
75 g šećera
2 žumanceta
1 mala kšičica naribane kore limuna
1 paket vanil šećera
prstohvat soli
Za zapeći:
2dcl slatke ili kisele pavlake
1 jaje
50 g šećera u prahu
malo butera ili margarina za posudu gde se palačinke peku
šećer u prahu za posipanje
Testo:
brašno,mleko i so sjediniti u jedno tanko (mekano) testo.Ostaviti da odstoji najmanje 20 min. poslle toga u testo dodati šeećer i jaja i sve sjediniti u jednu kompaktnu masu.
Fil:
Sir staviti u jednu krpu i dobro ga ocediti od viška tečnosti i staviti ga u činiju.U sir dodati šećer,žumanca,ribanu koru od limuna,vanil šećer,so i sve dobro izmešati.
Za preliv sa kojim se prelivaju palačinke:
Izmešati slatku pavlaku,jaje i šećer u prahu.
Od testa ispeci u tiganju palacinke, peći otprilike 2 munute sa svake strane. Kada su palacinke pecene ,poredati svaku jednu pored druge i odmah ih puniti sa filom(bitno ih je uvijati odmah kada se ispeku).
Jednu dugu vatrostalnu posudu premazati sa malo butera ili margarina i zatim poređati palačinke.Preko njih preliti masu sa slatkom pavlakom,jajima i secerom.
Palačinke staviti u predhodno zagrejanu pećnicu od 200-225 stepeni i peci oko 15 do 20 min.dok ne postanu zlatkasto rumene
Preliti sa sosom od vanile koji se ovako priprema:
1 kesica pudinga od vanile
0,8dcl mleka
vanila stapic
secer
Skuvati sos-kao kada kuvate puding,samo zbog vece kolicine mleka bice mnogo redji.
Jos vruce palacinke preliti ovim mirisnim sosom.
Нема коментара:
Постави коментар