четвртак, 4. децембар 2008.

Keksi sa anisom i Susamice

Ove keksiće sam radila prošle godine u okviru Božoća.ali ih na neki način nisam stavila na post,to sam sigurno zaboravila.

KEKSI OD ANISA

Negde sam došla do podatka da je ovaj keks tradicionalan Božićni slovenački keks.Meni se mnogo dopao a to zahvaljujući finoj bronhi aromi koju daje anis.

Sastojci:

4 jaja
200g šečera
200g brašna
 malo praška za pecivo
 malo ruma

kašikica anisa mlevenog

susam za posipanje

Priprema:

U suštini ovaj recept se radi tako što prvo jaja izmerite.Znači koliko imaju jaja bez ljuske grama toliko dodajete šećera i brašna.

Žumanca penasto umutite sa šećerom a potom dodajte čvrst sneg od belanaca te brašno,malo ruma i anis.Umesite testo koje mora biti čvršće stoga možete dodati još malo brašna.

Rukama oblikovati male oraščiće a potom ih istanjiti elipsasto.

Kekse prekriti sa malo susama te peći oko 10 min na 180C..

GRČKE SUSAMICE

Ove susamice često pravim baš zbog tog orijentalnog ratluk susam ukusa kojeg obožavam.Vrlo se lako pripremaju tako da će vam oduzeti oko pola sata vremena.

Potrebno je:

250g ratluka

250g susama

250g šećera u prahu

oko 100g čokolade za umakanje keksića

U veći sud prvo rukama omekšate ratluk a potom dodate šećer i susam,koji možete malo popršiti ali tek-tek.

Dodati i prah šećer te umesiti kompaktno tetso-masu.

Oblikovati rolat.Ostaviti na hladno mesto na par sati.

Zatim seći koture te umakati samo sa jedne strane u otopljenu čikoladu.

Нема коментара:

Постави коментар