KEKSI OD ANISA
Negde sam došla do podatka da je ovaj keks tradicionalan Božićni slovenački keks.Meni se mnogo dopao a to zahvaljujući finoj bronhi aromi koju daje anis.
Sastojci:
4 jaja
200g šečera
200g brašna
malo praška za pecivo
malo ruma
kašikica anisa mlevenog
susam za posipanje
Priprema:
U suštini ovaj recept se radi tako što prvo jaja izmerite.Znači koliko imaju jaja bez ljuske grama toliko dodajete šećera i brašna.
Žumanca penasto umutite sa šećerom a potom dodajte čvrst sneg od belanaca te brašno,malo ruma i anis.Umesite testo koje mora biti čvršće stoga možete dodati još malo brašna.
Rukama oblikovati male oraščiće a potom ih istanjiti elipsasto.
Kekse prekriti sa malo susama te peći oko 10 min na 180C..
GRČKE SUSAMICE
Ove susamice često pravim baš zbog tog orijentalnog ratluk susam ukusa kojeg obožavam.Vrlo se lako pripremaju tako da će vam oduzeti oko pola sata vremena.
Potrebno je:
250g ratluka
250g susama
250g šećera u prahu
oko 100g čokolade za umakanje keksića
U veći sud prvo rukama omekšate ratluk a potom dodate šećer i susam,koji možete malo popršiti ali tek-tek.
Dodati i prah šećer te umesiti kompaktno tetso-masu.
Oblikovati rolat.Ostaviti na hladno mesto na par sati.
Zatim seći koture te umakati samo sa jedne strane u otopljenu čikoladu.
Нема коментара:
Постави коментар