Starinska pita od jeftinih, pristupačnih sastojaka a koju nisam jako, jako dugo pravila, a nekada-davnih dana, nam je bila jedna od omiljenih koju je baba spremala.
Često je zovu i čupava pita i za nju vam je potrebna ona famozna plastična šoljica od jogurta od 2 dcl koja se u kući čuvala kao suvo zlato😊
Jedina izmena u odnosu na stari recept je što sam dodala i sloj-nadev sa makom.
Za nadev od maka:
150g mlevenog maka
1 kašika šećera
Mak sam poparila sa 1dcl mleka i preko prve kore izlila.
Za testo vam je potrebno:
4 žumanca
10 dkg šećera
17 dkg maslaca
25 dkg brašna
1 vanilin šećer
1 korica od limuna
1 prašak za pecivo
Za kremu od jogurta:
4 jogurta ( 4×2 dcl )
2 kisele pavlake ( 2×2 dcl )
15 dkg šećera
4 kašike brašna
2 vanilin šećera
4 belanca
Priprema:
Testo se pravi tako što maslac sobne temperature izmešamo varjačom saš ećerom, a potom dodajete žumanca vanil šećer i koricu od limuna.
Na samom kraju dodajte brašno i prašak za pecivo i umesite testo koje će biti glatko i masno.
Masu podelite na dva dela. Prvi deo razvijte na dno tepsije i izbockajte viljuskom.
Ja sam potom dodala od gore fil od maka.
Drugi deo stavite u zamrzivač da se stvrdne kako bi se lakše ribao.
Priprema jogurt kreme:
Belanca sa jedne strane umutite u čvrst šne a od ostalih sastojaka napravite glatku kremu. Na kraju sve lepo spojiti.
Kremu izlijte na izbockanu koru u tepsiji i fil od maka, a na vrh izribajte preostalo prhko testo. Izribano testo treba da je ravnomerno raspoređeno.
Pekla sam u prethodno predgrejanoj rerni na 180C oko 45 minuta.
Kolač je najbolje seći dok je hladan.
odlična ideja za sloj od oraha...pita izgleda odlično :)
ОдговориИзбриши