понедељак, 9. новембар 2020.

Knedle sa sirom i pršutom

Kada kažemo knedle, odmah nam padnu na pamet Knedle sa šljivama, ili kako ih mi u Vojvodini zovemo Gomboce. Malo je poznato da se vojvođanska kuhinja zasniva baš na knedlama i to ne samo gombocama nego knedlama raznih oblika i veličina, slanih i slatkih.
Sa vama ću podeliti danas jedan stari recept moje bake, za knedle sa sirom.
Ove knedle se prave sa švapskim sirom, to je sveži mlad sir za mazanje i za svakakve pite ili gibanice.
Knedle sam pravila u sosu od pavlake i pršute, naravno malo sam ga modernizovala i dodala i trapista, ali vi možete da napravite i sos od mirođije, od višanja ili bilo koji drugi sos za preliv ovih slanih knedli od sira.

Za knedle je potrebno:
mala kašika masti
2 jajeta
malo soli
500g švapskog sira
5 kašika brašna
3 kašike griza

Priprema:
umutiti mast sa jajima, pa dodati sir. Ukoliko je potrebno posoliti. Zatim dodati brašno i griz. Sve dobro izmešati drvenom varjačom da se dobije lepa čvršća masa, ne previše tvrda ali da se razdvaja od varjače, tačnije da se ne lepi okolo.
U veći lonac sipati vode i staviti na jaku vatru da provri. Kada provri utišati vodu i polako kašikom vaditi knedle i spuštati u vodu. Knedle će padati na dno, ali čim isplivaju na površinu ostavite ih tako tridesetak sekundi, i vadite na kuhinjski papir da se procede a zatim stavite u veći sud.
Ponavljati postupak dok ne potrošite celu smesu.

Za sos :
2dcl kisele pavlake
100g trapista-najbolje ga narendati
so, biber
200g pečenice ili šunke iseckane na kockice.

U tiganj staviti malo masti tek-tek, pa dodati kiselu pavlaku, sir i pršutu, sve lepo mešati na tihoj vatri da se ujednači. Kada se trapist rastopi, i dobijete fini gust sos, dodati soli i bibera po ukusu.
Ovako vrućim sosom preliti knedle.





Нема коментара:

Постави коментар