четвртак, 14. мај 2020.

Planinska pogača

Divna pogača sa svežim začinskim biljem (bosiljkom i majčinom dušicom), ovčijim sirom, paradajzom.
Dovoljna je i sama za ukusan doručak!
Potrebno je:
500g brašna
pola kocke kvasca
kašikica soli
300ml vode
(200ml obične vode 100 ml kisele vode).
50ml ulja

paradajz, ovčiji sir, majčina dušica, bosiljak...bilo koje drugo sveže začinsko mirisno bilje.

Priprema:
u 100ml mlake vode staviti malo šećera i rastopiti kocku kvasvca.
Kada se kvasac rastopi i zapeni posle određenog vremena pomešati sve sastojke i zamesiti veoma meko testo.

Premazati ga sa maslinovim uljem i prekriti krpom ili folijom na 30 minuta da naraste.
Kada  se testo udvostruči, ne premešavati ga nego rukama prebaciti u pleh i ukoliko je potrebno rastanjiti do ivica pleha. Pleh može biti do 30 cm prečnika.

Od gore pogaču viljuškom malo "izbušiti, dodati paradajz, sir i malo od gore staviti krupnu morsku so.
Preliti i sa maslinovim uljem.
Peći na 230C oko 3040 minuta.
Preko još vruće pogače staviti začinsko sveže bilje.
Služiti toplo.

Нема коментара:

Постави коментар