субота, 05. јануар 2019.

Puter Pufne i Krancle

Sa vama ću sada podeliti dva predivna stara receptića.
Prvi je nešto specijalno za mene i sada i uvek bilo. Prosto se topi u ustima.
Doduše izvorno ga je moja baba zvala Puter kiflice, mada ne mogu za mene biti kiflice orkuglog oblika i uvek sam se kao dete čudila, pa kako?
Sada sam ih ipak nazvala Pufne, jer su pufnaste i meke.  
Puter kifle-Puter Pufne
 Potrebno je:
150g putera
150 g mlevenih badema
150g šećera
2 žumanceta
250g brašna.
Prah šećer da se u njega pufnice uvaljaju onako vruće kada budu gotove.
Prirpema je laka kao i sve.
Puter dobro izraditi sa šećerom, možete dodati i dva vanil pećera. Zatim dodati žumanca,Dobro sjeidniti i dodati fino mlevene bademe i brašno.
Rukom izraditi testo da bude kompaktno.
Oblikovati male kuglice nešto manje od oraha.
Stavljati u pleh i peći na 230C.
Oko 10-tak minuta.
Veuće ih uvaljati u prah šećer.

 Krancle
Sad što se tiče Krancli i sestara Vnialica, ja bih tuiznelamoju teoriju.
Vanilice nemaju rupu, Krancle imaju.
Srce, zvezdu, cvet i obavezan pekmez od kajsija.

 Za krancle vam je prvo potrebna mustra u obliku cveta. Otud naziv Krancla , jer je krecava nije ravna linija kao vanilicina.
I manji znak za odgore. Moja baka je sve pravila sa oblikom srca.
Ljubav .

 Potrebno je
230g masti
250g šećera
450g brašna
150g oraha mlevenih
2 jajeta

Ili što bi u izvornom receptu pisala, sa 20 deka masti dobro izraditi šečer, dodati dva žumanca, dodati brano i oraje.
 Oraje naravno sameljite:)
Tetso izmesite rukom da bude glatko a biće vam i sjajno od masti.
Sad na snagu stupaju modle.
Prvo vadite donje a potom gornje krugove.
Gornje pravite sa središnjom šarom.

 Ređate na pek papir i pečete na 230C oko 10 rtak minuta.
Vadite Krancle, mažete pekmezom spajate i potom sve lepou šečer u prahu.
I na kraju šta reći nego da od ovog nema lepše. Nekad kažem sebi nećeš puno jesti al VOLEM!!!

1 коментар: