недеља, 07. октобар 2018.

Gomboce Vojvođanske Kuhinje

Naše male gomboce, mogla bi ih slobodno nazvati našom srećom. Zašto?
Zato što nema ništa ukusnije ništa lepše što može  da dotakne naša nepca.
Tako lepe okrugle sa raznoraznim punjenjem.
Nedavno smo n aposlu pričali o njima i jedna moja koleginica je zgroženo rekla:
-Gomboce sa makom?
Bože pa jedine gomboce su sa šljivama.
I ja sam se uplašila za nju. Bože kako mogu biti samo sa jednim ukusom. Kako može da budu tako ograničene u svojoj slobodi.
Sa čime bi smo mogli sve da ih obučemo?
Sa čime hoćemo, potrebna je samo Mašta.

Za gomboce je potrebno:
Za testo:
500gr belog krompira. Možete u stvari sa svakim krompirom da napravite pire, nego jednostavno beli kropmir daje onu soft smesu bez grudvica. nekad je crveni krompir veoma teško tako "glatko" ispasirati.
3dcl mleka
1 jaje
1/2 kesice prasak pecivo
1 kasikica soli
1 kasikica secera
500 gr brasna

10 vecih šljiva, višanja ili kasjija ili bilo kojeg drugog voća.
300gr prezle(hlebnih mrvica)
300gr secera
1 dcl ulja

Priprema:

krompir očistiti i iseći na kocke. Ja uglavnom isečem na sitnije kocke jer je tako praktičnije i bolje za obradu. 
Propasirati ga kada bude obaren kao za pire.
dodati jaja, mleko , so i malo šećera.
Pa zatim i brašno i prašak za pecivo.
Tetso ne treba da bude previše tvrdo. To će vas iskustvo naučiti, da bude ni previše meko ni tvrdo ali dovoljno elastično da možete sa njime da oblikujete gomboce.
Voće pripremiti, ako su šljive ili kajsije velike rpepoloviti ih, višnjama izvdaiti koštice.
Rukama vaditi testo,istanjiti kao male obgice a u sredinu staviti polovinu sljive  ili drugo voće, i zatvoriti kao lopticu.
Veci lonac napunite vodom i ugrejte do kljucanja,zatim loptice staviti da se kuvaju u kipućoj vodi.
One će prvo potonuti ali kada budu gotovoe to jest kuvane isplivaće na površinu. 
Vatru sa vodom treba da smanjite jer ne treba da bude jaka, u protivnom će vam gomboce pucati.
rešetkastom kašikom vaditi knedle i malo procediti a potom uvaljati u :
1. Prezlu:
Prezlu staviti u tiganj, malo proprziti na ulju,pa dodati secer.
Uvrljajte ih u prezlu i secer i posluzite.
2. Plazma keks
Mleveni plazma kesk stavite u jedan sud, iscedjenu gombocu koja se malo i prohaldila uvaljajte u melveni keks.
3. Mak
Mak sameljite ili kupite već samleven, posebno vodite računa ako kkupujete vakumiran da ga pre  nego uvaljate knedle probate da nije "užežen". Mak, to je jako važno ne treba da bude gorak.
4. orahe.
Orahe sameljite i pomešjte sa šećerom.
5. Rogač
Rogač obično kupujem samleven, pomešajte ga sa malo šečera i cimeta.

Možete ih još uvaljati u mlevenu čokoladu pomešanu sa malo kakaa, pa u koko brašno, znači u sve ono što volite.


Нема коментара:

Постави коментар