уторак, 22. мај 2018.

Jako dobra pita od višanja

Vreme je višanja. Šta sve možemo da uradimo sa tim crvenim bobicama?
Svašta, ali najzdravije je ako ih samo uberete sa drveta i odmah stavite u usta.
Moja baka je višnje obožavala. nema šta nije od njih pravila, sok, kompot, pite, kolače , obavezno stavljala u kese za zimu, pravila najmirisniji liker....
Uvek kad se setim proleća i doba višanja vidim i njene ruke sa crvenim flekama od višanja, čiji se sok tako upoprno upije u kožu. ...
Višnje su najbolje sa čokoldom, barem meni ali postoje neki recepti tako jednostavni tako skromni po sastojcima a tako božanstveno dobri i ukusni, naši stari recepti, koje su od zaborava čuvale naše bake.
Pita sa višanjama od domaćih kora. Sočna i mekana.
Laka .
Pravite je sada sa svežim višnjama, sve sastojke sigurno imate.
Ne dozvolite da ovako dobri i ukusni zalogaji nestanu.

POtrebno je:
500g tankih kora za pitu
3 jajeta
9 kašika šećera
 3 kašike brašna
3 kašike vode
3 kašike ulja
vanil šećer
500g višanja.
Za početak višnje očistite od koštica. Ostavite ih u jedan sud da puste i svoj sok, nemojte ga popiti.  :)
Odvojite belanca od žumanca, pa belanca umutite mikserom u čvrst sneg, dodajte polagano kašiku po kašiku šećera. Mutite. Dodajte žumance, ulje, vodu i brašno i vanil šećer.
Kore odvojiti jednu od druge i prebrojte.
Tepsiju nauljite i na samo dno prvo stavite dve kore.
najbolje da prevrojite kore jer će vam tako bit lakše da se organizujete sa filom. Filom je potrebno lagano svaku koru namazati.
Pa krenite redom, red fila i višanja, kore.
Red fila i višanja.
Kada sve lepo složite ostatkom fila još premažite pitu od gore.
ja pitu oštrim nožem isečem. sasvim je ur edu da vam  se fil od jaja malo i izlije tačnije ispliva i na površinu.
Pecite na 220C dok ne porumeni trebaće vam odko 30-45 mionuta zavisi od vaše rerne.
Možete od gore posuti prah šečer, ili samo klot .
Važno je odmah je jesti, malo sačekati da se ohladi ipak...

1 коментар:

  1. Да ли сам добро разумела, само на дно се стављају две коре, а после по једна? Значи, две коре, фил, вишње, па једна кора, па фил, вишње па опет једна кора и тако док има кора и материјала? Пошто су танке коре у питању.

    ОдговориИзбриши