четвртак, 15. мај 2014.

Lisnate Pituljice sa ukusom Pizze

Ove pituljice možete praviti sa svim i svačim. Neki ih zovu Ginbančice, neko pituljice, ja sam pravila i Savijače itd.
Najčešće se pune sa sirom, sa zeljem...ali sada i sa modernim nadevima.
Jedno od onih starih jela, koje su naše bake pravile od malo sastojaka, stalno dostupnih u našim domovima. Onako su divne, mekane lisnate...nešto čiji se ukus ne zaboravlja, čiji se ukus proteže od detinjstva..


Potrebno je:
600g brašna
1 jaje
250ml mlake vode 
kašikica soli
prstohvat šećera
Od ovih sastojaka zamesiti testo. Biće malo tvrdje ali ga umešeno ostaite prekriveno krpom da se malo opusti.
Potom testo, znači ovu količinu ako pravite podelite na osam delova, i  premesite oblikovajući loptice.
Zatim na pobrašnjavljenoj podlozi oklagijom razvite svaku lopticu u krug.
Premažite je uljem, ili mašću ili rastopljenim margarinom.
Potom svaki krug urolajte i oblikujte PUža-kao na fotografijama pripreme.
Ostavite nekoliko minuta a potom svakog puža oklagijom pažljivo razviti u krug i filovati:
sirom, šunkaricom i kečapom ili sirom 
Prekriti jednu polovinu kruga preko druge strane i dobro pričvrstiti ivice prstima.
Potom zagrejati ulje ili mast i peći pitice i sa jend i sa druge strane dok ne porumene.
Ja tako pečene pitice stavljam na tanjir sa salvetom kako bi se upio višak masti.

3 коментара: