Ovo je jedan zaista prastari recept iz istocnog dela Vojvodine,Banata.
Ove krckave i lisnate savijace imaju mnogo prednosti.Brzo se pripremaju,verovali ili ne ,meni je trebalo 60-tak minuta.
Sastojci su jeftini,a dobija se i zavidna kolicina istih.Najbolje su kada se jedu vruce,ali su odlicne i ako ih podgrejete u mikrorerni.Od kada znam za sebe,znam i za ove savijace.Danas ih ne pravim cesto samo kada se "zazelim",jer su malko masnije,ali to mozete regulisati ,tako sto ce te ih posle pecenja upijati na kuhinjski papirni ubrus.
Znaci,sta nam je sve potrebno:
1/2l vode
1 kasikica soli
1/2kg brasna
1/2 supene kasike masti
U vodu staviti kasikicu soli,dodati brasno i mast i zamesiti testo,dodavajuci jos brasna,ali tako da testo bude vise meko nego tvrdo..Testo podeliti na dva dela,i svaki razvuci oklagajom,koliko moze.
Slika1-mesenje testa,razvijanje
Dve-tri kasike masti otopiti u serpici,i kuvarskom cetkicom premazati preko razvijenog testa,a zatim ga uviti u rolnu.
Slika2-premazivanje testa sa mascu,i uvijanje u rolnu.
Ove krckave i lisnate savijace imaju mnogo prednosti.Brzo se pripremaju,verovali ili ne ,meni je trebalo 60-tak minuta.
Sastojci su jeftini,a dobija se i zavidna kolicina istih.Najbolje su kada se jedu vruce,ali su odlicne i ako ih podgrejete u mikrorerni.Od kada znam za sebe,znam i za ove savijace.Danas ih ne pravim cesto samo kada se "zazelim",jer su malko masnije,ali to mozete regulisati ,tako sto ce te ih posle pecenja upijati na kuhinjski papirni ubrus.
Znaci,sta nam je sve potrebno:
1/2l vode
1 kasikica soli
1/2kg brasna
1/2 supene kasike masti
U vodu staviti kasikicu soli,dodati brasno i mast i zamesiti testo,dodavajuci jos brasna,ali tako da testo bude vise meko nego tvrdo..Testo podeliti na dva dela,i svaki razvuci oklagajom,koliko moze.
Slika1-mesenje testa,razvijanje
Dve-tri kasike masti otopiti u serpici,i kuvarskom cetkicom premazati preko razvijenog testa,a zatim ga uviti u rolnu.
Slika2-premazivanje testa sa mascu,i uvijanje u rolnu.
Imacete dve rolne,koje ce te iseci na valjke oko 5cm duzine.,krajeve valjka stisnite prstima i redjajte ih da stoje uspravno.To prikazuje:
Slika3:
U vecu serpu,stavite mast i zagrejati je.Stavljati savijace u serpu,pre pecenja je rukama "rastegnite",malo,ne previse da vam ne pukne.
Pripremite fil,za koji vam je potrebno:
300g feta sira
2 jajeta.
Sir izgnjeciti sa viljuskom i dobro sjediniti sa jajima,mesati dok se ne napravi homogena smesa.
Uzimati jedan po jedan "valjak",razvuci oklagijom u manji krug,i premazati sa jednom kasikicom fila od sira.
Zatim preklopimo,na polai stisnemo prstima krajeve da nam ne bi fil tokom pecenja iscurio.
Slika4-priprema fila,razvijanje,filovanje savijace i formiranje oblika.
U vecu serpu,stavite mast i zagrejati je.Stavljati savijace u serpu,pre pecenja je rukama "rastegnite",malo,ne previse da vam ne pukne.
Peci dok ne porumene.
Posto ce vam sigurno ostati cetiri "okrajka",evo resenja i za njih.
Ovo je dokaz da su nasi stari znali sa vrlo malo sastojaka da naprave cudesne stvari.
Posto ce vam sigurno ostati cetiri "okrajka",evo resenja i za njih.
Razvite ih oklagijom u male "krugice",pecite i pospite kristal secerom.
Tako ce te se fino i zasladiti.
Ovo je dokaz da su nasi stari znali sa vrlo malo sastojaka da naprave cudesne stvari.
Uh prekrasne su! Obožavam ovakve recepte. Prekrasnno!
ОдговориИзбришиTako mi je drago da sam naišla na ovaj tvoj predivan sajt! Milina jedna...Svaka ti čast na receptima i trudu...
ОдговориИзбришиSecanje na detinjstvo..Moram ih napraviti za "svoju dusu"..:)))
ОдговориИзбришиPredivne su!!!!!!!
ОдговориИзбришиPozdrav draga!:)
ovo meni lici na lagos,, ali nije vazno kako se zove nego kakvog je ukusa, zar ne??? Hvala za slike i recept!
ОдговориИзбришиMogu zahvaliti jafi što me navukla na ovo, odlične su!Mary1
ОдговориИзбришиMary1Hvala ti.Pozz za obe!
ОдговориИзбришиDa li se prze u toj masti ili peku u rerni...to mi nije jasno pa molim za odgovor
ОдговориИзбришиmoram da ih pravim :) kako im odoleti..
ОдговориИзбришиJaooo, nemas pojma koliko sam srecna sto sam pronasla ovaj recept! !! Pre nekoliko godina sam imala koleginicu iz Panceva koja mi je donosila tople savijacice na posao. Recept mi je dala ali sam ga ja zagubila. Hvala ti do neba na ovom receptu! !!!!!!!!
ОдговориИзбришиDa li se mogu prziti na ulju, jer ovde u Danskoj je mast jako losa a retko kad je dobijem iz Srbije?
ОдговориИзбришиDraga Milice hvala od srca na lepom i iskrenom komentaru, zbog ovakvih čitalaca i komentara ovakva stranica recepata postoji odnosno ovo joj je i cilj.
ОдговориИзбришиNaravno da se mogu peći u ulju, i ja često kada pripremam ovakve recepte u nedostatku masti pečem u ulju...srdačan pozz
Hvala na receptu. Mama mi ih je pravila i uživala sam u njima. Mojoj mami njena mama...Niko nije zapisao recept jer to je tako normalno, i to svaka žena zna...Ali mi mlađi ne znamo i treba da zapišemo recepte svojih majki i baka. Neizmerno hvala na trudu da se postavi recept.Hvala. Još da nađem pitu koju je moja majka zvala ..."bačka pita sa jabukama" ali nisam pod tim nazivom našla ništa slično.
ОдговориИзбришиDa li su to skoverci?
ОдговориИзбришиSlovenci su palacinci
ИзбришиJel se kora razvlači tanko kao za pitu ili ne?
ОдговориИзбриши