уторак, 1. април 2014.

Mađarska Štrudla-Bejgl


Možda niste znali ali svaka nacija ima svoju štrudlu, tako je i ova različita od naše vojvođanske i po izgledau i po pripremi.
Neću sada ja ovde objašnjavati naširoko u uvodu zašto je različita, videćete sami kroz način pripreme, koji vam prenosim u fotografijama, i naravno samo hrabro priprema ove štrudle uopšte nije ništa komplikovano, po meni čak lakše nego priprema klasične Vojvođanske štrudle, baš zbog narastanja testa.
Potrebno je za 4 štrudle-srednje veličine su:
600g brašna
50g prah šećera
1 vanil šećer
125g margarina
70g masti
1 žumance
2 dcl mleka ili slatke pavlake- u poslednje vreme se stavlja umesto mleka slatka pavlaka i ok je.
50 ml vode
pola kocke kvasca
10g
narendana korica limuna
za fil sa orasima:
2dcl vode
300g mlevenih oraha
oko 80g šećera ili više manje po želji
za fil sa makom:
300g mlevenog maka
oko 80g šećera
2dcl vode

Priprema:
U jedan sud staviti sve sastojke za testo, s tim što ćete kvasac malo rastvoriti u vodi.
Pootom mikserom sve lepo sjediniti-biće dosta mrvičasto ali će se sastojci usitniti te će te moći lepo rukom da oblikujete i mesite testo.
Ono što je važno testo mora biti MEKO i GLATKO-MASNO.-to je ustvari tajna jer testo treba da bude elastično, da se lepo razvije i da se tokom pečenja ne kida i nepuca.
Ne sme da se rasipa.
Testo potom podelite na 4 dela i ostavite u frižider na sat dva.
Ja sam ga kao što vidite na fotografiji stavila u plastičnu kutiju, lepo zatvorila i ostavila u frižider.
Potom na radnoj površini pripremite oklagiju i papir za pečenje na kojem će te tetso razvijati u oblik pravougaonika.
Pripremite fil dok se testo odmara u frižideru, tako što će te u šerpu staviti vodu a potom mak ili orase i šećer.
Sve lepo zajedno prokuvati.
Ostaviti da se smesa hladi.
Kada se tetso odmorilo, kao što sam napisala razvijete ga na pek papiru.
Preko testa namažete fil, ali ne do samog kraja ivica.
Potom kraće delove strane uvujte unuta a sa ove duže strane pomću pek papira uvijte u rolnu.
Rejdajte u plah obložen pek papirom.
Kada ste na ovaj način uvili sve četiri štrudle, premažite ih od gore žumancetom, a pootom ostavite dva sata da odmore i da se žumance osući pa potom premažite elancetom.
Kada se i belance prosuši pecite na 180C oko 20 minuta.
važno ih je pre pečenja po sredini iszbosti roštilj štapićem ili viljuškom.
Ove štrudle se obično prave dan ranije popodne, pa se ostave tokom noći da odstoje, da se suše i narastu i peku sutra ujutru. naravno ne morate i vi tako ali se pridržavajte vremena da se ipak štrudle odmore i ostaoje bar 2-3 sata pre pečenja.
ENJOY!!!

11 коментара:

  1. Štrudlice su super, a ova od maka me posebno privlači !

    ОдговориИзбриши
  2. Mmm, slaba sam na mak, a ova djeluje prebogato!

    ОдговориИзбриши
  3. Mljac...ovo moram pripremiti....klinci obozavaju mak

    ОдговориИзбриши
  4. Odlican recept. Nije nimalo komplikovan, dugo vec pravim ovu strudlu po takoreci identicnom receptu - nisam Vojvodjanka, dobila sam ga od svekrve koja jeste 😀. Stari recept ciji je kvalitet vreme dokazalo.

    ОдговориИзбриши
  5. Анониман14. март 2018. 02:08

    Hvala na receptu...moram probati..dijeluje fino..

    ОдговориИзбриши
  6. Анониман14. март 2018. 02:08

    Hvala na receptu...moram probati..dijeluje fino..

    ОдговориИзбриши
  7. Molim vas savet kako da napravim kakao fil za strudlu?Moji ukucani samo njega priznaju😂

    ОдговориИзбриши
  8. Ukoliko se pece tek sutra kad se premazuje jajetom i da li se pokriva kad je u frizideru

    ОдговориИзбриши