Davnih dana višanja je bilo u velikim količinama, skoro svi su imali zasađeno drvo na sokaku pa smo se višanja "prihvatali" i uz put do škole i na povratku i u svom dvorištu i u tuđem.
Moja baba je svake godine pravila i kompot od višanja, slatko od višanja, sirup od višanja pa štrudle i kolače a višanja je ostajalo da se stavi i u zamrzivač da pretekne do-dogodine.
Danas ih jedemo onako "na parče i malu kašiku" i pitam se gde nestaju zašto ne rađaju?
Sastojci za testo:
3 jajeta
1 časa od 2dl jogurta
1časa od 2dl ulja
1 časa od 2dl šećera
2 čase od 2dl brašna
1 kesica praska za pecivo
Nadev:
Višnje očišćene od koštica
2 kašike ulja
po potrebi 2-3 kašike griza
U činiju prvo kulinarskom žicom dobro umutite jaja, a potom dodajte jogurt i ulje. Sve sjedinite.
Zatim dodajte brašno, šećer i prašak za pecivo i sve lepo sjedinite da nemate grudvica,
Izlijte testo u kalup za mafine a najbolje u papirne korpice kojim će te taj kalup obložiti pa vam se testo neće slepiti i imaćete manje da perete :)
Stavite da se peku na 180C oko 3 minuta.
Potom izvadite iz rerne i u svaki mafin stavite višnje.
Vratite da se peče.
Gotove mafine posuti prah šećerom.
Нема коментара:
Постави коментар