уторак, 25. фебруар 2014.

Krofne -Priprema korak po korak

Već sam pisala o krofnama, već su mnogi blogeri pisali o krofnama, naširoko i nadugačko neki kratko... O njima se dosta može pisati bez preterivanja, o tome kako ih je teško napraviti ili lako, o tome kako nekome nikada ne uspevaju nekome iz prve uspevaju...o tome kako je nečiji recept pravi, nečiji bakin ,nečiji sa "rupom" ili bez....
Neko kaže da su krofne masne i nezdrave, neki da je bolji avokado..kako god..jedna krofna ni kilogram manje ni više...jel tako?

Najbolje odmah zamesiti duplo prema ovom receptu za Najbolje krofne.
Znači redom, od sastojaka zamesiti testo, ako neznate kako pročitajte ovde.
Zatim ga prekriti krpom, ja sam ga ostavila bar sat vremena da naraste.
Potom pripremite radnu površinu, znate naše bake su imale one velike daske za testo, pa ako imate pripremite je, ako ne odlično će vam poslužžiti i čist stočić.
Testo na stolu premesite pa oklagijom razvijte.
Na debljinu kažiiprsta.
Potom izvadite klup za krofne uvrljajte ga u brašno i vadite krofnice.
Sad je pola posla gotovo.
Sledi druga faza.
Krofne sada treba da narastu.
Kada se izdignu, okrenite oh na drugu stranu kako bi se i druga strana podigla.
Spremite šerpu sa mašću ili uljem i poklopac.
Zagrejte mast ili ulje i stavite krofne.
Preklopite .
Važno je da se peku na ni suviše laganoj ni suviše jakoj vatri.
Skinite poklopac i laganoih okrenite sada ih pecite bez poklopca.
Kada postanu zlatno rumeno pečene gotove su
I nema tu nikakve velike filozofije, malo možda iskustva...
Ne treba od jednostavnih i ukusnih stvari koje su naše bake i majke sa lakoćom pripremale praviti bauk...jer to nije!
Enjoy!!!
Obavezno mi javite kako vam je uspelo!!!!


8 коментара:

  1. Izgledaju prelepo. Prosto ih moramo probati. Javljam utiske. Veliki pozdrav !!!

    ОдговориИзбриши
  2. Kakav lep i dobronameran post, i kako su slike nekako tople i gotovo poznate, kao da smo svi nekad tako jeli krofne u nekom dragom dvorištu :-). Slažem se sa svim što si napisala, i dobro je da se čuje takav glas u ovom talasu pomodnog kulinarstva gde se od komaraca prave magarci. Bravo ! :-)

    ОдговориИзбриши
  3. Hvala Tajana, htela sam samo u ovoj kratkoj formi da na jednostavan način objasnim kako se prave krofne. Nisam pobornica neke filozofije sada modernog kuvanja gde se od obične supe iz kesice pravi filozofija, moja baka je sa lakoćom kuvala mnoga jela i to činila na jedan lep jednostavan način, bez merenja jaja, merenja brašna na sumanute grame tipa 287g, itd i zato se i kod mene javila ta želja za kuvanjem, odnosnmo gledajući nju prestajao je strah od pripremanja i uopšte pokušaja pripreme nekih složenijih jela...sada se sve mistifikuje i kada pečete obično jaje na oko morate prvo dobro da izmerite uljer pa da predjete na sledeći korak.
    Takodje moram da dodam da volim zdravo da se hranim i to činim kada god mogu, ali jedna krofna, jedna kiflica , jedna slaninica..pa neće me ubiti...:)
    A zna se kako se skidaju kilogrami...rekracijom..znači krofna pa na trčanje!

    ОдговориИзбриши
  4. Mirisu sa slike, diiivne su....uh, tu su i listici, njima tek ne mogu da odolim.:)))

    ОдговориИзбриши
  5. Ja sam apsolutni ljubitelj krofni i biram njih umesto avokada :)))) Poseban šmek imaju kada su u plekanim činijama!

    ОдговориИзбриши
  6. Nikada nisam imala petlju da pravim krofne,a obožavam ih. Ove mirišu kroz fotku. Nadam se da ću uskoro skupiti hrabrosti pa kako bude. Hvala na receptu, vidi se da je iskreno!

    ОдговориИзбриши