петак, 03. јануар 2014.

Rafaelo Torta, Rafaelo Kuglice i Bela Pita-Bela Čarolija!

Moja novogodišnja kolekcija slatkiša.
Prvo sam se odlučila za Rafaelo tortu koju sam videla na blogu Tristo čuda, jako je ukusna neobična, prelepe kreme...
Za kore vam je potrebno:
6 belanaca,
130 g šećera
- 6 kasika brasna,
- 130 g kokosa i
- 1 kasika praska za pecivo
prvo umutiti mikserom belanca pa dodati šećer i žumanca potom brašno, kokos i prašak za pecivo.
Okrugli pleh obložiti pek papirom izliti smesu i peći na 160C.
pečenu koru kada se ohladi iseći tj preseći na dva dela.
Za premazje potrebno:

260 ml slatke pavlake za kuvanje,
220 g bele čokolade i
 130 g oljustenih mlevenih badema, ja sam stavila ne oljuštene, islreno nisam imala blanširanih ali me je i mrzilo da ih blanširam, jer sam sve pravila što bi se reklo u "pet do dvanajst"
priprema:
slatku pavlaku staviti u serpicu i grejati, kada je vrela-dosla malte me do ključanja, staviti u nju belu čokoladu i mlevene badenme.
Dobro promešati i ostaviti da se prohladi.
Za fil potrebno je:
 1/2 l mleka,
 80 g šecera,
 1 puding od vanile,
 6 žumanaca,
70 g putera i
- 250 g slatke pavlake za slag.
Priprema kreme:
Mleko sa šećerom ugrejati a odvojiti manju količinu npr 1dcl i pomešati sa pudingom i žumancima, apotom ukuvati u preostalo mleko.
Mešati dok se ne zgusne a potom malo rashladiti te u mlak krenm dodati puter.
Potom celu kremu dobro rashladiti da možete u nju umešatu ulupanu slatku pavlaku.
Potom filovati:
kora, premaz od badema, krem, kora, premaz od badema i krem.

 Rafaelo kuglice
Odličan ukras za Rafaelo Tortu

Sastojci:
400 g mleka u prahu
400 g šećera u prahu
250 g margarina
75 ml mleka
250 g kokosovog brašna
celi lešnici


Priprema:
Za pocetak pomesati mleko u prahu,zatim secer,margarin i 200g kokosa.
Postepeno dodavati mleko,dok ne dobijete masu koja vam se cini dobra za oblikovanje.
Najbolje je pre oblikovanja masu staviti u frizider da odstoji i stegne se.

Praviti kuglice i uvaljati ih u preostali kokos.

U sredinu svake,staviti peceni lesnik.

Bela Pita
Fina, meka starinska pita i nadasve izdašna, pravila sam je po receptu sa Brankinog bloga-Dvi ribe, dvi krumpira...
Za kore je potrebno:
1 jaje i 2 žumanca
140g masti
300g šećera
6 kašika mleka
560g brašna
1 prašak za pecivo
Priprema kore-kao na fotogarafijama pripreme.
Umesiti testo od ovih sastojaka, testo treba da bude meko, ne previše tvrdo, ali i ne da se lepi za prste. Glatko.
Podeliti na četiri dela, i potom svaku loptu razviti na poledjini pleha.
Peći kratko svaku koricu-par minuta, jerkorice treba da ostaju bele.
foto priprema.
Za fil:
1l mleka
6 kašika šećera
sok od jednog limuna
200g maslaca
200g šećera.malo sam smanjila šećer i maslac u odnosu na izvorni recept.
priprema:
Ukuvati mleko i odvojiti 1dcl u kojem će te razmutiti brašno.
kada mleko provri ukuvati brašno i dobićete gustu smesu.
Ostaviti da se ohladi.
Kada se ova smesa ohladi umutiti margarin sa šečerom i dodavati polako sa smesom od brašna.
na kraju dodati sok od limuna.
Filovati kore.
Pita je najbolja kada odstoji jedan dan i kada se sve lepo prožme.


6 коментара:

  1. Sve je bijelo, sve je bijelo, još samo fali snijeg ...
    Ne mogu se odlučiti šta bolje izgleda, sve djeluje jako ukusno i teško bih se odlučila što prvo probati.

    ОдговориИзбриши
  2. Kolekcija je vrhunska kao i sve na blogu. Svaka cast!

    ОдговориИзбриши
  3. SRETNA NOVA GODINA!!! Nejasno mi je kod rafaelo torte da li se u koru u bjelanca umuti i onih 6 žumanaca.Hvala na odgovoru.

    ОдговориИзбриши
  4. Recept za rafaelo tortu je vrhunski. Torta je super. Ja sam je pravila cetvrtastu u plehu od sporeta pa sam koru podelila na tri dela. Hvala na divnom i originalnom receptu.

    ОдговориИзбриши