четвртак, 13. децембар 2012.

Keks na mašinu za meso i Spekulas keksi-Gost Astala!!!

Zima je i moja sestra Sladjana Nikolić je bila vredna i kao i uvek napravila jejedan starinski recept za keks.
Onako kako su se naše bake snalazile bez današnjih mašina za keks.


Kolac na masinu za meso

2 jaja
250 gr.secera
1 vanil secer
250 gr.masti
1 prasak za pecivo
1 soljica za kafu mleka
700 gr.brasna



Testo zamesiti da bude malo tvrdje.U mom receptu pise 0,5 kg brasna,ali tada ne budu lepe sare na kolacicima.Naravno da je potrebno imati dodatak za masinu za mlevenje mesa.Praviti kolacice zeljene duzine i redjati u nepodmazan pleh.Peci da ostanu beli.Ohladjene ponekad umacem do pola u cokoladu i uvaljam u kokos ili seckane lesnike,ali to sve zavisi od situacije.Ako ih pravim od zelje,prodju i cisto beli.




Domaci SPECULAS (djumbir kolaci)

2 jaja
200 gr.secera (po zelji smedji)
1 omeksao margarin
2 kasicice cimeta
3 kasicice djumbira u prahu
prstohvat soli
0,5 kg brasna
2 kasicice sode bikarbone

Testo zamesiti od navedenih sastojaka.Ko pravi prvi put,mozda mu se ucini da se rasipa,da nece lepo da se mesi.Takvo je samo po sebi.Kad se umesi,oklagijom rastanjiti 1 cm debljine i vaditi kalupom.Redjati u nenamascen pleh.Peci da ostanu belicasti.Ohladjene mozete ukrasiti.
Sara:
200 gr. secera u prahu i 1 belance.Dobro ulupati(dodati boju ili ostaviti belo) i staviti u malu kesu za zamrzivac.Makazama odseci vrh i sarati po kolacicima.Idealno za male pomocnike.



8 коментара:

  1. Stari, dobri recept isproban milijardu puta u našoj kući, a dala mi ga je kuma.

    ОдговориИзбриши
  2. Kekse na mašinu radila je uvijek moja mama i jako su nam bili fini poslije kupanja, na moru. U jedan dio smjese ona bi stavila malo kakaa, pa su jedni bili žuti, a drugi smeđi. Odlični recepti, oba, speculaas jako volimo.

    ОдговориИзбриши
  3. I mi smo pravili te kekse na masinu za meso. A onda u pola mase sipamo kakao i dobijemo tamnu varijantu... :) Secam se da su postojali i različiti nastavci za masinu pa budu razliciti keksici.

    ОдговориИзбриши
  4. Sad si me vratila u detinjstvo, nisam grickala te keksice sto godina, a uvek su bili fini.:)) A Speculas je bas pravi keksic za grickanje uz caj, bravo za seku!:)))

    ОдговориИзбриши
  5. Sjećam se i ja keksića na mašinu za meso, i baš su ovako izgledali !
    Specullas obožavam i recept bilježim !

    ОдговориИзбриши