Kada kažem Orasnice pomislim na Božić ili Svečare jer su se Orasnice poput ovih mesile samo za svečane prilike.
U kuhinji moje bake, vreme je imalo drugačiji ritam. Sat na zidu je kucao tiho, kao da ne želi da naruši mir dok se testo mesi, a miris vanile i oraha polako ispunjavao svaki kutak kuće. Orasnice su bile više od kolača – bile su ritual, znak da se sprema nešto svečano, nešto što okuplja.
Baka je imala staru svesku sa receptima, požutelih listova i tragova brašna po ivicama. Na stranici gde je stajao recept za Orasnice, rukopis je bio posebno uredan – kao da je znala da će se taj recept prenositi dalje, s kolena na koleno. "Orasnice se ne prave kad si u žurbi," govorila je. "One traže strpljenje, toplinu i dobru volju."
Dok sam kao dete posmatrala kako oblikuje male potkovice, umotane u mlevene orahe, činilo mi se da u tom pokretu ima nečeg magičnog. Svaka orasnica bila je savršena, kao da je nastala iz istog kalupa ljubavi. Pečene su bile hrskave spolja, a mekane iznutra, sa onim neodoljivim ukusom koji ostaje na nepcu dugo nakon poslednjeg zalogaja.
Danas, kad ih pravim sama, trudim se da zadržim taj duh, ne koristim mikser, već rukom mešam sastojke, kao što je ona radila.
Ako ste ikada probali pravu domaću orasnicu, znate da nijedna kupovna ne može da se meri, jer u svakoj domaćoj orasnici ima malo duše, malo sećanja i mnogo ljubavi.
Davnih dana, jeftin i pristupačan jer svako je u kući imao svoj „oraj“ u dvorištu i svoju babu da ga u jesen skuplja te na zimu krcka za kolače.
Potpuno mi je neverovatno da su bundeve, orasi i mak danas postali „skupe igračke“.
Potrebno je:
5 belanca
250g kristal šećera
500g mlevenih oraha-
Za oblikovanje kiflica:
300g seckanih oraha ili grubo samlevenih
50g kristal šećera
Priprema:
Belanca sam prvo ulupala u čvrst sneg te dodala kristal šećer i opet mikserom na najbržoj brzini izmešala da sve bude čvrsto-čvrst šne.
Zatim sem postepeno kašikom dodala mlevene orahe te promešala lagano da se sve sjedini najbolje kulinarskom žicom.
Potom sam od testa oblikovala kiflice i uvaljala u seckane orahe.
Pleh sam obložila pak papirom i slagala kiflice znatno udaljene jednu od druge.
Sušila sam ih oko 40minuta na 100C.
Laka priprema, predivan ukus-odlični sastojci.
Divne su :)
ОдговориИзбришиGde si našla pekane ako smem da pitam? Orasnice imamo običaj da pravimo oko Božića ali pravi je greh te divne kolače ne praviti u drugim prilikama.
ОдговориИзбришиbas zato sto nisu sve jednake imaju neki posebni smek! ja ih volim, a zaista ih nisam dugo radila.. zbilja steta, jer je recept tako jednostavan!
ОдговориИзбришиOrasnice nikad nisam probala, izgledaju jako primamljivo, recept odmah bilježim!
ОдговориИзбришиDok sam radila u Bgd,vrijeme svadbi oznacavale su sarme i orasnice...toliko malih sarmica i orasnica nisam u svom radu napravila,koliko tada za to vrijeme boravka i rada u Srbiji.Bilo mi je bas interesantno da pored ostalih kolaca i torti ,one zauzimaju prvo mjesto,naime obicaj je bio da pored svakog tanjura bude ime i orasnica kao docek gostiju !!!!
ОдговориИзбришиOrasnice su mi jedan od dražih kolačića, super što si objavila recept i jako mi se sviđaju, neka nisu sve jednake i kao pod konac, svakako su lijepe !
ОдговориИзбришиQuаlity postѕ is thе κeу to inteгest the viѕitorѕ to go to see the web ρage, that's what this website is providing.
ОдговориИзбришиTake a look at my homepage - myofascial release therapy
Here is my homepage - korean massage
Predivne svi ih volimo!!!
ОдговориИзбришиHvala puno!!!! 💗
ОдговориИзбришиSutra cu isprobati recept pa cemo videti za dalje komentare sa moje strane😉
ОдговориИзбриши