петак, 28. септембар 2012.

Čokoladne Krofne i Venčići sa Rumom

Ova dva recepta ću pisati zajedno jer sam ih u isti dan i pravila. Ideju za Čokoladne krofne sam dobila tj jela kod jedne prijateljice i prosto se i sama zapitala kako to da ih nisam ranije pravila. Venčići su mi opet da tako kažem minijaturni delikates. Rum, prah šećer...mmm...

Za čokoladne krofne je potrebno:
600g brašna 
10g kvasca
1,5dcl mleka
3 žumanceta
200g šećera
60g margarina
1-2 kašike kakaa
50g otopljene čokolade za kuvanje
150g šećera
i još
ulje za prženje
prah šećer

Priprema :
Umalo mleka  sa kašikom šećera sam rastopila kvasac.
Prosejala sam brašno.
u njega stavila u sredinu žumanca, otopljen margarin sa čokoladom, kakao, šećer, mleko i potom zapenušav kvasac.
Zamesila sam meko testo.
Prekrila sud krpom i ostavila tako da odmori 1h.
Potom sam moj sto za mešenje pobrašnjavila izvadila testo iz posude i oklagijom ga razvukla na debljinu oko 2cm.

Okruglom modlom sam vadila kolutove.
Ulje sam sipala u šerpu, zagrejala ga.
Nakon toga san uzimala krofnice i rukama napravila rupu te još povukla levo desno kako bi bila što vidljivija.
Stavljala sam ih u ulje i to da mi onaj deo koji je bio na donjoj strani daske za rad sada bude gore.
Tako su se fino "naduvale"
Pržila sam ih par minuta sa jedne i druge strane.
Gotove -rumene sam vadila na papirni ubrus a potom ih uvaljala u prah šećer.





Venčići sa Rumom i slobodno mogu dodati i cimetom

Za njih vam je potrebno:
500g brašna
10g kvasca
3 jajeta
100g šećera
1dcl mleka
1dcl i manje ruma
ulje za prženje
prah šećer
cimet
Priprema:
Kvasac sam u mleku i sa malo šećera rastopila.
Ostavila sa strane da zapeni.
U medjuvremenu sam prosejala brašno u sud, dodala jaja, preostali šećer, rum a potom i mleko sa kvascem.
Zamesilasam meko testo,prekrila čistom krpom i ostavila ga da odmori.
Potom sam ga oklagijom razvukla na debljinu od 1,5cm.
Rakojskom čašicom sam vadila krugove a prstima napravila rupu.
Spuštala sam ih u vrelo zagrejano ulje.
Pržila 1-2.
Vadila tako rumene i valjala ih prah šećer pomešan sa malo cimeta!

6 коментара: