понедељак, 6. август 2012.

Drpanci

Ovo je jedno staro jelo, vrlo simpatičnog naziva...
Ja sam se potrudila da vam i fotografišem i način pripreme, jer i meni je lično tako lakše kada nešto spremma.
Ovog puta sam punila samo sa narendanim panonskim sirom.
Ali prave izvorne su punjene sa domaćim sitnim ovčijim sirom i stavrnp su prste da poližeš.

Potrebno je za testo:
500g brašna
1 jaje
10g kvasca
1-2 kašikice soli
3dcl vode
50g otopljenog margarina
Za premaz 200g margarina
nadev
200g narendanog panonskog kačkavalja

Od ovih sastojaka zamesite testo, kao kada mesite kiflice ili hleb.
Preklopite sud sa testom krpom i ostavite da se udvostruči.
Potom dooobro pobrašnjaviti dasku ili mesto na kome će te praviti drpance.
Podeliti testo na dva jednaka dela.
Ko je raspoložen može i na četiri.

Premesiti.
Razviti oklagijom.
Na jednan deo testa naseći na sitne kockice margarin.
Od gore staviti drugi deo, takodje razvijen..
Spojiti ivice.
Ostaviti malo da se odmori.
Potom, razviti što je moguće tanje. Da bi ste razvili što tanje i kasnije lepo vadili drpance, treba dobro pobrašnjaviti radni sto.
Potom podeliti nožem na kocke ili pravougaonike.
Svaki deo nadevati.
Spajati u trougao.
Prstima dobro pričvrstiti stranice.
Redjati u podmazan pleh.
Premazati uljem.
Peći oko 20-30 min u predgrejanoj rerni na 200C.


11 коментара:

  1. Ej draga, vjerujem ti , upravo da je ovo prte polizati, tako izgleda!

    ОдговориИзбриши
  2. Pravo uživanje je gledati tvoje recepte :)

    ОдговориИзбриши
  3. Ime recepta odlično a ne i sumnjam i u okus.

    ОдговориИзбриши
  4. Ovo je nekada spremala moja pokojna majka ali u onoj siromasnijoj varijanti...
    Umesi se presno testo premazuje 2-3 puta mascu,svaki put kada se premaze posoli se malo brasnom,ispreklapa testo i pusti da odstoji 10-15 minuta,sece se u pravougaonik i pece u dosta ulja kao krofne,listici se sami odvajaju i nadodje u tigan samo tako...ukus im je predivan i samo hrskaju,lepi su i kada odstoje,moja ih deca najradije jedu kadu su vruci sa sirom ili kajmakom...

    ОдговориИзбриши
  5. Ovo je nekada pravila moja pokojna majka ali u onoj siromasnijoj varijanti...cupkali smo oko nje cekajuci da ih ispece uz krisku sira koju nam je davala kao prolog...
    Umesi se ov=bicno presno testo koje se premazuje dva tri puta mascu(svaki premazan sloj posuti brasnom)ispresavija se testo i pusti da odstoji 10-15 minuta,treci put razvuci oklagijom i seci pravougaonike od testa,prziti u vrelom ulju,jako nadodju budu hrskave a i kada ostoje jako su ukusne...moja ih deca jedu na nacin kako sam ih i ja jela,a uvek sam stajala i ucila kako je mama spremala,tako da se baziram na njenim recima:
    -Kada imas u kuci brasna,soli i masti...gladi nema!!!

    ОдговориИзбриши