четвртак, 07. јул 2011.

Pekmez od Kajsija

Kako skuvati pekmez od kajsija kada su ovako velike vrućine, a nemate šporet na terasi?
Vrlo lako..:)Šalim se naravski!
Kuvala sam pekmez ovih dana, i to u minimalnim količinama, sve po 5-7 kg...:)
Pomalo smešno ali u skladu 21 veka, obzirom da su naše bake dva dana pripremale i kuvale čak i po 30-40 teglica, ali to im je bio sav posao!
Ubedljivo najbolji u svim kombinacijama-Pekmez od Kajsije
A evo kako:
moja proporcija:
4kg kajsija
2,5 kg šećera.
Može i 3kg, ako volite sladje!
Kako izabrati kajsije?
Kajsije treba da su zrele, sto zrelije to bolje. Ako su negde "udarene" to mesto isecite i odstranite.

Očistite ih na sledeći način.
Oštrim nožem kožicu oguljite, prepolovite ih na pola, izvadite košticu.
U čemu kuvati pekmez?
Najbolje u emajliranom sudu, većoj šerpi. Stavite u sud očišćene -pripremljene kasjije.

Dodati šećer, izmešati, prekriti krpom i ostaviti sve preko noći da odstoji-prenoći.
Kuvanje

Pekmez kuvati u početku na jakoj vatri oko 20-30 minuta.
Stalno ga mešajte da ne bi zagoreo i da bi očuvao lepu zlatnu boju.
Kada je gotovo?
Pekmez je gotov kada bude dovoljno gust, a to će te znati kada sa varjače počne da "pada u komadima".

sloniti ga sa šporeta i mešati još 15-tak minuta.
Dok je još vruć sipati ga u pripremljene tegle.


Prilikom punjenja tegli pekmezom voditi računa da ne ostane ni jedna šupljina ispunjena vazduhom, kako ne bi kasnije nastalo kvarenje.

Da li ste znali?
Pekmez od kajsija je medju omiljenim pekmezima u Srbiji, nema porodice koja u sezoni kajsija nije skuvala barem 4-5 teglica ovog popularnog nam pekmeza.
Za mnoge je on i najukusniji i najbolji u palačinkama, kolačima, rolatima.
Medju food anketom u Srbiji Pekmez-Marmelada od kajsija je proglašena za najbolji pekmez, najčešće pripreman u našim domaćinstvima i medju najobožavanijim.

4 коментара:

  1. prekrasan ti je pekmez, mogu zamisliti predivan ukus, a i boja mu je jako lijepa! Kad se sjetim te ogromne količine zimnica koje su spremale naše bake, a ja spremam po 2 kile od raznog voća :))) Od svega pomalo :)

    ОдговориИзбриши
  2. Ovaj pekmez je kao mala crna haljina pekmeza: ne može bez njega i svi ga vole. Kako nemam ni malu crnu haljinu, tako ne pečem ni pekmeze. Dok je mogla, pekla je moja mama, malo, tek toliko da se izdovoljimo. Kako je ovdje blizu 40C, ne pada mi na pamet bilo što peči, baš da i želim. Klimu u kući nemam (zar da radim samo za režije: plin zimi, struju ljeti??), pa ne mogu zamisliti cijelo popodne stajati nad šparetom i miješati.... Svaka ti čast, sigurna sam da će tvoja djeca uživati. Pošalji malo!

    ОдговориИзбриши
  3. Prelep je! Kažeš da si kuvala malu količinu, šta tek ja da kažem što sam kuvala od 1kg kajsija? Od svega po malo, jer moji više vole kupljene eurokremove nego domaće džemove, pa kad uspem da im podvalim u nekom rolatu, ja sam srećna jer bar tada probaju kvalitetno nešto.

    ОдговориИзбриши
  4. Анониман27. јун 2015. 12.05

    Ja na 1 kg kajsija ( bez kostica) , samlevenih zajedno sa kozicom na masini za meso stavim 200 grama secera. Tako pekmez lepo kisi, pa je odlican za kolace i mazanje na palacinke.
    Ja kajsije i secer izmesam u vecoj vangli ( obicno uzmem 10 kg kajsija za jednu turu) i odmah pocnem da kuvam pekmez tako da u plitku serpu od 8 litara, sa debljim dnom ( ona crna metalceva) sipam oko 2 cm mase i na plinskoj ringli ( moze i elektricnoj) kuvam dok se ne zgusne - to je ne vise od 10-15 minuta. Onda taj pekmez izrucim u veliku serpu od 16 litara a u serpu od 8 l opet sipam 2 cm mase...I tako dok ne skuvam sav pekmez. To je zato sto tako ne prska i krace se kuva pa boja pekmeza bude narandzasta jer kad je debeli sloj u serpi kuva se duuugo, i do dva sata pa pekmez bude crvenkast.
    Kad je sav pekmez skuvan stavim tu veliku serpu sa njim na ringlu da provri i da vri oko desetak minuta a stalno mesam da ne prska. Sipam u teglice, poredjam ih u gajbu u koju sam stavila na dno stari jorgan i ukrijem tom jorganom ili drugim starim stvarima. Ostavim 24-48 sati, vadim i ostavljam u spajz. Ne stavljam konzervans i nekad mi ostane i po dve godine neka tegla bez da se kvari. Inace svake godine skuvam 30-tak, nekad i vise tegli od 800 grama, dobar deo podelim rodbini ali volim da spremam zimnicu

    ОдговориИзбриши