четвртак, 03. фебруар 2011.

Pletenica sa sirom

Ovo je pecivo izuzetno mekano i to zbog jednog sastojka:masti.
Inače pletenice sam odvek volela,doduše kod nas u porodici su se pravile mnogo manje i punjene sa slatkim sirom.
Potom se ispeku i pospu krupnim kristal šećerom od gore.
Ove pletenice su slane iz razloga sto moja deca još uvek ne volu slatki sir.
Još uvek...:)Nadam se da će se to uskoro promeniti.
Sve jedno ako se odlučite za slani ili slatki nadev, imate foto postupak koji će vam pomoći da ih "upletete".
Potrebno je za testo:
500g brašna
pola kocke kvasca
1 dcl mleka
1dcl kisele pavlake
100g masti
kašikica šećera
1 kašika soli-za slanu varijantu ako pravite sa slatkim sirom stavite manje soli.
1 jaje
1 žumance za premazivanje
Od svih sastojaka umesite meko testo.
Ostavite ga da se udvostruči a potom ga ponovo premesite i podelite na dva dela.
Svaki deo razvite u pravougaonik-najbolje oklagijom.
Potom sa strane oštrim nožem napravite razreze.slika1.
Namazite sredinu testa nadevom-slanim ili slatkim---
Počnite da pletete pletenice tako što ćete prebaciti traku preko trake.Slika2. i slika3.

Gotovu pletenicu sa slanim filom namazite tačnije premazite žumancetom i pospite kimom.

Sa slatkim nadevom pletenicu malo premažite sa mašću i pospite kristal šećerom.
Pecite dok ne porumene.


7 коментара:

  1. Volim i slatke i slane kombinacije sa sirom, jedino što nikako ne mogu jesti je bilo što s masti - jednostavno mi smrdi. Vjerujem da je ova pletenica mekana baš zbog masti, ali radije ću ja malo tvrđu, ali bez. krasno izgleda!

    ОдговориИзбриши
  2. Moja svekrva pravi isto ovo i fenomenalno je.
    Inače, Vera, ti i ja smo započele "rivajvl" masti na domaćim blogovima, mene toliko oduševljava da je sad stavljam tamo i gde joj nije mesto.
    Što se tiče slatkog sira, ni ja ga nisam volela kao dete, jer se u našoj kući nisu ni pravili kolači sa sirom. Shvatila sam koliko je to genijalno tek kad sam u inostranstvu probala cheesecake sa šumskim voćem. To se lako pravi, probaj da ih navučeš sad kad krene sezona jagoda, jer je kolač vizuelno veoma lep, a sva deca vole jagode, pa ćeš im tu sir provući i da ne znaju da su ga pojeli.

    ОдговориИзбриши
  3. kod mene bi prošlo i sa slatkim i sa slanim sirom, volim obje kombinacije. Pletenica ti je divna i hvala za slike postupka.

    ОдговориИзбриши