Ne bih mogla da tvrdim da se u mom kraju marcipan "najcesce " koristio za pripremu kolaca.Ali kako sam ga ja veliki ljubitelj,i kako se u mojoj familiji cesto pekli i pravili kolaci sa njime,evo i ovog sjajnog recepta.
Moja baka je marcipan pravila i od oraha,bademe je kako sama kaze dobijala ponekad od prijatelja iz Beca ili Peste,ali kako danas postoji mogucnost nabavke badema ,skoro u svakom ducanu,bila bi prava grehota ne napraviti ovu roladu bas sa njima.
Potrebno je:
250g badema
250g secera u prahu
1 belance
2 stangle rendane cokolade
Priprema:
Zamesiti tvrdo testo od samlevenih badema, šećera u prahu i belanceta. Testo podeliti na 2 dela. Jedan deo ostaviti beo, a u drugi dodati 2 štangle strugane čokolade.
Oba dela razvući u ½ cm debljine.
Crni deo položiti na beli i zaviti u rolat.
Rolat sušiti na mestu gde ima promaje, a sutradan iseći na režnjeve.
Mozete ga praviti od duple mere.
mmmmm...che buono!!
ОдговориИзбришиMljac...ovo mora biti jako fino! Izgleda fantastično!
ОдговориИзбришиpredivno! ja obozavam marcipan u svim verzijama. ovo cu sigurno provat napravit!
ОдговориИзбришиVera,
ОдговориИзбришиprekrasno!
Bravo, Diana
I badem i cokolada
ОдговориИзбришиizvrsno!
Odličan recept,svaka čast!
ОдговориИзбришиМммм....прекрасно е!Поздрави!
ОдговориИзбришиovo je sjajno! toliko volim marcipan da to nije zdravo :) moram probati!
ОдговориИзбришиimam pitanje, gde u Novom Sadu može da se pronadje dobra pita bundevara? hoću doći na izlet, i jede mi se ta pita samo tako. naravno da bih je i sama napravila, ali gušt mi je kada je pojedem napolju i zamažem se prah šećerom!
Marcipan obožavam, nikad nisam radila domaći mada imam par recepata. Ovo djeluje jednostavano i jako ukusno. Svakako ću ga isprobati! :)
ОдговориИзбришиVera predivno i čini mi se jednostavno
ОдговориИзбришиprekrasno !!
ОдговориИзбришиDa, marcipan, u Vojvodini jeste dok u Srbiji sporadično... u svakom slučaju dobar kolač, rolat...
ОдговориИзбришиHvala svima puno,draga moja ocean....,zaista ne bih mogla da odgovorim gde bu u Novom Sadu mogla pojesti parče dooobre bundevare.
ОдговориИзбришиČak štaviše sumnjam,mada ko zna sada je sezona bundeva i sigurno ih ima u ponudi u pekarama.
Citav badem ili ga prije toga nlansirate i ogulite
Избриши