недеља, 15. децембар 2024.

Špikovani svinjski but

Svaka domaćica verujem najveću muku muči kada treba da napravi meni za neki svečaniji ručak, ako su u pitanju Svečari ili Božić i Uskrs. Ponekad zaista poželimo da napravimo nešto novo, a da nije klasična prasetina ili jagnjetina i kupus salata.
Ovaj recept nije nov, nego je stari tradicionalni vojvođanski recept ali rekla bih zaboravljen, jer šta bi smo mi pripremali nego svinjsko meso na hiljadu i jedan način.:)



Potrebno je:
svinjski but u komadu oko 1kg
beli luk
300g slanine isečene na kocke
mast
peršun
so i biber



Priprema:

But koji je u komadu preseći na pola tako da će te imati dva jednaka dela. Posolite i pobiberite.
Preko jednog komada mesa tanko rasporedite malo više od pola nadeva koji ste napravili na sledeći način.
Mesnatu slaninu isecite na kocke i pomešajte sa 4 čena belog luka koji ste takođe iseckali na sitne kocke.
Preklopite sada preko prvog komada mesa drugi komad buta.
Ovakvu veknicu pritisnite rukom da se slepi gornji i donji deo, pa zatim od gore oštrim nožem još dodatno zasecite režnjeve ali ne previše duboko, nego tek toliko da možete u njih da smestite ostatak nadeva od slanine i belog luka.
Mi ovu "veknicu" dodatno povežemo kanapom za pečenje mesa, da  ostane u lepom obliku i da se barem zaštiti da fil ne iscuri tokom pečenja u pleh.
Meso stavite potom u pleh, dodajte vode da bude pola mesa u njoj, i od gore stavite dve do tri kašike masti.
Prekrijte folijom i prvo pecite na manjoj temperaturi u rerni. te kad posle određenog vremena voda ispari, otkrijte meso i povećajte temperaturu kako bi se lepo zapeklo.
Obzirom da se radi o debljem parčetu mesa povremeno pre nego što potpuno ugasite rernu, viljuškom proverite pomerajući te gornje razreze u mesu da li je meso pečeno i u sredini.
Ovde je veoma važno da se nigde ne žuri kod pečenja i da se sve peče na tenane.



 

Нема коментара:

Постави коментар