Kad sam pitala Majku:
-A što se majka ove krofne zovu točak krofne?
Ona je kazala:
-Jer se kotrljaju prema tebi da ih pojedeš!
Velika je istina bila, da se ceo život i točak
krofne i sve druge krofne, kotrlja ka meni da ih pojedem. Neki mi kažu da sam
prava Bačkulja, jer samo na testo mislim, neki mi kažu voliš da jedeš od
stresa, neki na drugu stranu da
treba da povedem računa o unosu belog brašna i holesterolu.
Kako
su moji preci jeli?
Pa
lepo i lako.
Za večeru lagano, u zavisnosti od godišnjeg doba zimi se moglo i
nešto jače, jer su zime bile hladnije i trebalo je po zavejanom dvorištu
hraniti životinje i čistiti štale. Leti ceo dan na njivi, iskreno mogao si tu i
vola pojesti, kad si na vazduhu sve to
nekako izađe iz tebe.
Tačno
znam da problem danas nije moja teška hrana, nego uporno sedenje u zatvorenim
zagušljivim prostorijama i nekretanje.
Mogla
bih ja i jesti krofne i leti, ali nekako sam primetila da su zimi mnogo slađe.
Doduše i krckavije su i tako posute prah šećerom, stvarno se kotrljaju prema vama da ih pojedete.
Potrebno je:
1kg brašna100g
šećera
1kvasac
1
prašak za pecivo
250 ml
mleka
100ml
kisele vode
50gistopljenog
margarina
narendana
korica limuna
malo
soka od limuna
4
jajeta
šećer
u prahu za posipanje
Priprema:
U
mlačno mleko -100ml otopiti sa kašikom šećera kocku kvasca. Kada mleko sa
kvascem zapeni, dodati u prosejano brašno sa praškom za pecivo, a potom i
ostale sastojke jedno po jedno.
Na
samom kraju u testo narendajte koricu limuna.
Koricu
limuna odnosno limun pre rendanja u kolače obavezno ostavim preko noći da
odstoji u vodi. Uvek dodam i malo soka od limuna 😊
Testo
treba da bude meko ali ne baš da vam se lepi po rukama u velikoj meri, ali sa
druge strane ne treba da bude ni previše tvrdo jer će u suprotnom krofne biti
žilave.
Kada
pravim krofne važno je da se testo ostavi barem sat vremena da nadođe.
Razvlačim
ga uglavnom rukama,da se ne pritiska mnogo. Prvo utisnem velikom modlom krug a
zatim manjom.
Ređam
ih na čistu tacnu i tu ih pre pečenja držim-na odmoru nekih 20- minuta.
Unutrašnjost od točkova-male krofne takođe pečem kao krofničice.
Нема коментара:
Постави коментар