Danas se veoma retko pravi ovo slatko od dunja, iz više razloga. Dunje su postale basnoslovno skupe, nemamo ih više u dvorištu, a bogami ima tu i posla oko čišćenja.
Još jedan banalan ali istinit razlog, većina ih ne voli jer ih nikada nije probala.
Jasno kao dan-padaju u zaborav zbog lenjosti i neznanja.
Ukoliko ste još uvek deo "stare škole" koja se seća i ima želju da napravi ovo slatko, koje nema cenu sledite recept :)
Sastojci:
2 kg dunja
1,2 kg šećera
voda
Dunje očistiti, odstraniti semenke i iseći ni na velike ni na male kocke. Trudite se da kocke budu jednake kako bi se u isto vreme skuvale i imale podjednaku mekoću.
Potom ih staviti u lonac preliti vodom, nekih 1cm više da imate vode od gore. Kuvajte ih na laganoj vatri. Ne moraju da prokuvaju, nego prosto da omekšaju.
Postoji i druga lakša varijanta a ta je de cele dunje stavite u veliki lonac, preliti vodom, i kuvati. Kad voda provri skinuti sa vatre, nožem oljuštiti i iseći na kocke. Na ovaj način lakše možete da pripremite dunje ako pravite i kompot.
Nastavite kuvanje dunja sa šećerom, dok sa varjače kada je podignete počnu da se odvajaju kapljice sirupa.
Gotovo slatko skinuti sa šporeta, skinuti penu i izlijte u čiste tegle.
Нема коментара:
Постави коментар