Omiljeni prilog uz fašire. Znam da se retko sada koristi reč "čušpajz" ali meni ona nekako odlično zvuči za priloge od povrća.
Moja baba je leti kada povrća ima u izobilju pravila čušpajz pa malo je reći sa svim što joj dođe pod ruku.
Moj omiljeni je bio od kelerabe, veoma specifičan sa dosta mleka i malo se doda sveže mirođije. Doduše ovaj od sočiva nije vezan za leto i odličan je za svako doba a pogotovo zimi u kombinaciji sa domaćim faširima.
Veliki luk očistite i narendate u šerpu, dodate kašikicu masti ili ulja i luk izdinstate.
Zatim dodate sočivo koje ja uvek prvo operem pa potom prospem tu vodu i ostavim da odstoji u novoj vodi nekih 15 min.
Kada sočivo dodate u dinstani luk, sipajte vode toliko da ono bude pokriveno tekućinom, i smanjite vatru da se sve fino kuva.
Ja dodam i kašikicu soli ili nekog drugog začin.
Možda će vam tokom kuvanja biti potrebno da dodajete još malo vode, ali uvek i kada treba dodajte malo po malo.
Kada sočivo omekša ja dodam u njega i kašikicu brašna i nalijem 1 dcl svežeg domaćeg soka od paradajza.
Možete sočivo još dodatno začiniti po želji vašim omiljenim začinima.
Нема коментара:
Постави коментар