среда, 7. децембар 2022.

Kuglof sa slatkim sirom i suvim grožđem

 Često se začudim kada shvatim da mnogi od vas ne vole slatki sir, odnosno pite sa slatkim sirom, i da im je jedina asocijacija na sir-burek.

Ako izuzmemo čuveni čizkejk sa keksom, sirom i želeom od voća, mislim da mnogi nisu nikada u svom životu pojeli dobar, pravi kolač sa slatkim sirom.

Da li je naša kuhinja na koju sam navikla od detinjstva kriva što si kolači sa sirom najlepši na svetu, ne znam ni sama, ali ovaj kuglof, ne samo da je specifičan, ukusan, dekorativan, nego listo zadovoljstvo za ljubitelje slatkog sira.

Za kuglof je potrebno:
4 jajeta
200g šećera
1 vanila šećera
200g sira (švapskog neslanog)
1dcl mleka
100g brašna
pola praška za pecivo
100g suvog grožđa
narendana korica limuna

Za posipanje-prah šećer

Priprema:

Potrebna su vam dva suda, u jednom će te odvojiti belanca a u drugi sud će te smestiti žumanca.
U sud sa žumancima dodajte prvo šećer sa vanila šećerom i kulinarskom žicom mutite dok se šećer ne rastopi i smesa ne dobije beličastu boju.
Zatim dodajte krem sir, lagano pomešajte da se smesa ujednači, dodajte mleko, grožđice, operite dobro limun i narendajte koricu.
Pomešajte sve da se sjedini i na kraju dodajte brašno sa praškom za pecivo.
Kalup za  kuglof namažite mašću i pospite prezlama.
Izlijte smesu i pecite na 180C oko 30-40 min.

Pečen kuglof prvo ostavite u kalupu da se ohladi a potom ga sa lakoćom možete izvaditi iz kalupa.
Pospite ga sa prah šećerom.

*ovu božanstvenu prelepu modlu neobičnog oblika sam nabavila kod Coral Electric. Za 10 plus je, i što se tiče kvaliteta modle i veličine.





Нема коментара:

Постави коментар