уторак, 12. октобар 2021.

Pihtije -Zaboravljeno jelo

 Kada bi smo sada sproveli anketu, recimo među mlađom populacijom do 35.godina, verujem da bi na pitanje, "Da li znate šta su to Pihtije?", oko devedeset procenata odgovora bilo "ne".

Ili recimo, jedan mali procenta bi se možda zabunio i rekao, "da, znam to je neka igračka" :)

Da li su zaista Pihtije uspele da uđu na listu zaboravljenih jela?

Da li ih pravite? 

Ja evo priznajem, ne baš često, iskreno veoma, veoma retko, tek kad se baš onako jako , jako uželim, ili kada baš naletim na neku vrstu mesa ( svinjske nogice, manja butkica..) pa mi "sine ideja" da bih mogla da od toga skuvam pihtije.

Mislim da danas mnogi neće ni da se upuste u pripremu ovog jela, jer verovatno misle da za to treba neko posebno umeće i mnogo vremena, što je potpuno netačno.

Potrebna je volja, dobro meso  i dobar recept.

Recept zavisi od kuće do kuće. Meso od kojeg se kuvaju pihtije takođe.

za početak kupite svinjske nogice-papke , može i juneće, može i neko drugo svinjsko meso, ali mislim da je najbolje za same Pihtije da ih pravite sa svinjskim papcima.
Potreba vam je i biber u zrnu, lorberov list i beli luk.
Sve jeftini i kvalitetni dodaci.

Prvo što će te da uradite je da dobro operete meso, stavite u jedan veći lonac i u zavisnosti od količine mesa, dodajte vode.
Vode dodate toliko da meso bude prekriveno potpuno i više , kao na primer kada kuvate nedeljnu supu. Vode ni malo ni previše.
Važno je da potom stavite vodu i meso na laganu vatru. Kuvajte lagano a penu koja se pojavljuje skidajte.
Nakon nekog vremena dodajte biber u zrnu, lovorov list  2-3 komada, malo soli, a možete dodati i vezu zeleni.
Kuvanje pihtija je dug, mada ajde da tako kažem relativno dug proces i zavisi od količine. S obzirom da se kuva na "tihoj" vatri, obično se kuva od 3-5 sati, sve dok ne primetite da se meso odvaja od kostiju.


Tada lonac skoliniti s avatre i ostaviti da se sve lepo "staloži". Mast koja vam pliva po površini pokupite i bacite ili iskoristite za nešto (na priemer za kerove :))
Zatim supu procediti kroz gustu cediljku.
Meso odvojiti od kostiju i poređati tako odvojeno u jedan veći ili dva tri manja suda.

Beli luk iseći sitno i staviti preko mesa preko kojeg če te na samom kraju preliti proceđenu supu.
Odozgo posuti alevom paprikom ili biberom i ostaviti na hladno mesto da se dobro ohladi.

Služiti hladno.

Takođe bih dodala da su Pihtije jedan od onih recepata za koje je potrebno iskustvo, takođe da bi ste znali da ocenite kada treba prekinuti kuvanje, takođe treba iskustvo da znate da prepoznate momenta kada je meso zaista kuvano i kada će te ga lako moći skinuti sa kostiju.

Ne želim da vas preplašim, ali ako ste ih nekad probali verujem da će te se snači-


Znam, da smo u nekom veku hrono ishrane, organskih proizvoda, muslija i avokadfa, ali ja prosto ne mislim da će vam pihtije u toj meri zasmetati, i predlažem da ipak sebi i svojoj deci priuštite ovo jelo, koje mogu slobodno da nazovem srpsko tradicionalno jelo, jer ako zaboravimo tradiciju, ne samo socijalnu, istorijsku, nego i kulinarsku gubimo identitet. Imajte to na umu kada sledeći put kupite papaju dok vas domaće  šljive za 40 dinara/kg  gledaju tužne na tezgi pijace.


Prijatno!

Нема коментара:

Постави коментар