уторак, 3. јануар 2012.

Micina Čokoladna Torta

Kada sam prošlog meseca imala Darivanje, nisam ni znala da će iz njega izroditi jedno lepo prijateljstvo dveju ljubiteljica vojvodjanske kuhinje.
Elem, kada sam izvukla dobitnike, tada sam saznala da je dobtinica JANA iz Novog Sada, kao i ja.
Kako mi je bilo bezveze da joj šaljem poštom nagradu, dogovorile smo se fda se nadjemo i tako spojimo lepo sa korisnim.
Tom prilikom od Jane sam dobila i recept za ovu tortu.
Ovaj recept se već 20-tak godina priprema u njihovoj porodici.
Torta je čokoladna, sa puno krema.
Ima nešto i vrlo neobično u njoj...nema sredinu...L:)
Ajde da krenemo redom...
Za kore vam je potrebno:
125g šećera
4 žumanca
60g omekšale čokolade
1 kašika skuvane jake crne kafe
125g mlevenih oraha
1 kašikica prezli
4 belanca
Od ovih sastojaka napraviti dve kore.
Znači sastojke podeliti na dva pa peći koru po koru.
Ili, ispeći jednu koru pa kada se ohladi preseći na dve.
Kore se peku u okrugloj tepsiji, najbolje onoj sa štipaljkom prečnika 26cm
Kada se testo ohladi , iz sredine se vadi testo tako da doivice ostane "tri prsta".
Znači dobijamo dva prstena.foto1.
Testo iz sredine ostavimo, jer ćemo ga kasnije izmrviti za fil.
Fil:
4 žumanca i 200g šećera skuvamo na pari, i u to dodajemo 150g omekšale čokolade.
Kada je fil skuvan i ohladjem u to dodajemo 180g margarina.
Sve dobro sjedinimo.
Posebno umutimo 6dcl slatke pavlake i dodajemo je u fil.
Potom fil podelimo na dva dela.
U jedan deo dodajemo izmrvljenu koru.
Jedan prsten stavimo na tacnu.
Napunimo praznu sredinu filom sa izmrvljenom korom.foto2.
Preko toga stavimo drugi fil.
Potom opet koru-prsten.
Napunimo je filom sa izmrvljenom korom.
Pa opet fil i tortu celu premazemo.
Ukrasiti stopljenom čokoladom.

12 коментара:

  1. Hvala draga, torta je vrlo,vrlo kremasta i fina!

    ОдговориИзбриши
  2. Baš mi je drago da se iz darivanja razvilo prijateljstvo. Fora mi je što torta nema sredinu i mislim da je to pravo iznenađenje za svakog tko proba.

    ОдговориИзбриши
  3. bas bih mogla da je napravim,Primamljivo izgleda!!!

    ОдговориИзбриши
  4. ovo je svakako jako fina torta, baš me privlači tako kremasta

    ОдговориИзбриши
  5. Zanimljiva mi je ova torta, a još ljepše prijateljstvo koje se rodilo :)

    ОдговориИзбриши
  6. Uh kako je divna i kremasta, prosto mame da se proba ;)
    Srećna Nova godina mila tebi i tvojoj porodici, puno zdravlja, ljubavi, uspeha, sreće i lepih recepata. Poljubac iz Beograda :)))

    ОдговориИзбриши
  7. Lijepa priča o novom prijateljstvu, baš mi je drago da se dogodilo da je dobitnica iz tvoga grada i da ste dobile priliku za upoznavanje. A tu je i ova prefina torta, jako interesantna, bilježim je svakako !

    ОдговориИзбриши
  8. Анониман5. јул 2013. 05:44

    divna torta, samo ja imam jedno pitanje, muči me odavno, (p.s. ja sam kuvarica početnica) da li bi mi ko mogao objasniti pojam "slatka pavlaka" el to šlag pijena?? ili šta??

    ОдговориИзбриши
  9. Pravila sam toru i odlična je,svi su bili oduševljeni ukusom, ali sam imala jedan mali problem- kad sam sjedinjavala krem sa ulupanom slatkom pavlakom( dodavala sam kašiku po kašiku, uz nepčrestano mućenje mikserom), počeo je po malo da se odvaja( kao da se izdvajaju gromuljičice putera).Kasnije se to nije toliko primetilo, ali imaš li ideju u čemu je stvar( možda nisam trebala da ih sjedinjavam miskerom, već običnom žicom za mešanje polako).puno pozdrava iz Sombora i hvala ti za odlične recepte

    ОдговориИзбриши