недеља, 28. август 2011.

Starinska Čorba, Ratarska Čorba i Tarana



Leti najviše prijaju čorbe.

Najbolje su one od povrća, tačnije sa dosta povrća, mada se ja ne bunim nikada kada su u pitanju bilko koje...:)
Starinska Čorba je čorba koju je moja baka pravila, znači, onako komplet na jedan stari, zaboravljeni način sve sa Taranom, koja je poznata u svim krajevima, ali je u Vojvodini omiljena.koju sam ovako napravil:
Vrlo se lako pravi a idealna je kao rezanac.
Potrebno je:

500g brašna

2 jajeta
2dcl kiselog mleka
U posudu za mešenje staviti brašno,
Na sredini napraviti malo udubljenje pa u njega sipati umućena jaja sa kiselim mlekom.
Zamesite glatko tetso.
Testo umesite tvrdje nego za rezance pa izrendati na sitne šupljine kako bi ste dobili taranu okruglog oblika.
Testo rasporediti po čistom stolnjaku i sušiti na suncu, ponekad sušenje traje i dodva dana.
Ova tarana koja je dobro osusena može se upotrebljavati cele godine.




Starinska čorba, iliti Ajpren čorba iliti Čorba od zapraške.
Često je nalazimo i pod nazivom Čorba za sva vremena! 
Pravi se na sledeći način:

1 litra vode ili gotove supe
 2-3 kašike ulja
 2 kašike brašna
 1 jaje
sol

 Priprema:
U zagrejano ulje  lagano umešati brašno
 Kada brašno dobije zlatnožutu boju uliti vodu uz stalno mešanje te ostaviti da lagano vri 15 do 20 minuta
 U manjoj posudi umutiti jedno jaje, malo posoliti i polako ga ulevati u kipuću čorbu uz stalno mešanje viljuškom, kako bi se jaje ravnomjerno rasporedilo. Posoliti prema okusu i zakuvajte taranu.

Ratarska Čorba 
Ova čorba se najčešće ali i ne mora, pravi od ostataka mesa i povrća od nedeljnog ručka.
Iskoristite pileće, svinjsko ili govedje meso koje vam je ostalo od nedeljne supe. Iseckajte ga na kocke ili piletinu na sitnije.
Povrće takodje iseckajte na sitno.
Supu koja vam je ostala od nedelje ili temeljac , dodajte ovom povrću i mesu.
Kuvajte dok ne provri.


Odlična je zimi!


10 коментара:

  1. Pa majke mi pocecu da placem.Jel tebe moja baka ucila da kuvas?On aje prvaila bas takve corbe , bas takvu taranu.Divno.Hvala;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nase godiste , iz Vojvodine zna sve te ukusne starinske rezepte.
      Ja to kuvam i dan danas mojoj porodici i mojim nemackim prijateljima koji su odusevljeni.

      Избриши
  2. ovakve corbe pravi moja mama i ja ih obozavam:)

    ОдговориИзбриши
  3. taranu često pravi mama mog dečka, oni to jako vole. Krasna juhica!

    ОдговориИзбриши
  4. Vratila si me u detinjstvo..Bice isprobano jer me taj miris vec dugo mami.

    ОдговориИзбриши
  5. Taranu sam pravila davno, a ajpren čorbu suprug pominje iz priča njegove bake i kako su je jeli za vreme Drugog Svetskog rata. Odličan post!

    ОдговориИзбриши
  6. kod nas se ova juha zove prežgana ili zafregova juha :) i obično se radi za doručak, zakuha se s jajima ili se posluži bez ičega samo s kruhom (starim većinom), moja baka doda i malo octa ali meni nije baš po ukusu
    tarana, kod nas se zove kašica, često je u juhama jer je najbrže gotova (za razliku od rezanaca), mi obično zakuhamo u bistrim juhama
    sljedeći put ću baš u ovu juhicu zakuhati kašicu, da vidim kako će reagirati moji :)

    ОдговориИзбриши
  7. Odličan recept, i ja sam je jela kao mala! Praviću je!

    ОдговориИзбриши
  8. Odlična fala na dobrem receptu

    ОдговориИзбриши