Leblebije sam prvi put, da tako kažem, "probala", kada sam pravila Humus.
Iskreno, nisam verovala da će mi se baš tako svideti, ali sam verujte posle toga pravila ovaj namaz pa barem 10-tak puta.
Šta je Leblebija?
Леблебија (Cicer arietinum) је врста биљака из фамилије бобова (Fabaceae). Леблебија је и повртарска култура, која се највише узгаја у Македонији и далматинској загори.[тражи се извор од 09. 2009.] Латински називи су: Cicer arietinum, Cicer edessanum, Cicer grossum, Cicer physodes, Cicer rotundum и Cicer sativum.
[уреди]
Опис
Леблебија је махунаста, беланчевинаста биљка и високовредна намирница за људску прехрану. Њено семе, слично семену соје или сушеном зрну грашка, светлосмеђе је боје, а користи се као вариво или као додатак осталом поврћу за припремање јела. Недозрело семе љушти се из махуна и припрема као млади пасуљ или грашак. У источним земљама леблебију мељу у брашно и од њега пеку изврсна пецива, или је у одређеној размери (10 - 20 одсто) мешају с пшеничним брашном и пеку посебан и врло тражен хлеб. Најпопуларнији оријентални специјалитет од леблебије су пропржене семенке, које се грицкају као кокице или семенке бундеве и сунцокрета.
[уреди]
Опис
Леблебија је махунаста, беланчевинаста биљка и високовредна намирница за људску прехрану. Њено семе, слично семену соје или сушеном зрну грашка, светлосмеђе је боје, а користи се као вариво или као додатак осталом поврћу за припремање јела. Недозрело семе љушти се из махуна и припрема као млади пасуљ или грашак. У источним земљама леблебију мељу у брашно и од њега пеку изврсна пецива, или је у одређеној размери (10 - 20 одсто) мешају с пшеничним брашном и пеку посебан и врло тражен хлеб. Најпопуларнији оријентални специјалитет од леблебије су пропржене семенке, које се грицкају као кокице или семенке бундеве и сунцокрета.
100g leblebije
200g pirinča
2 velika paradajza
soli
ruzmarin
maslinovo ulje
aceto balsamico
Leblebiju sam prvo prokuvala i procedila.Takodje i pirinalč.
Paradajz oljuštiti i iseckati na sitne kocke.
Sve pomešati-pažljivo.
Dodati so, maslinovo ulje,aceto balsamico, svežeg ruzmarina.
Servirati.
U suštini namirnice su ovde onako čisto odokativne.
Meni je ovo bilo sasvim dovoljno za salatu za četiri osobe.
Osvežava, i pruža mogućnost "ubacivanja" još svega i svačega!
Divan recept.Volim leblebije i uvek se obradujem kad nadjem neki novi recept za njih.Pre neki dan andjoih tako kod jedne marokanke hleb od leblebiej .Divota;)
ОдговориИзбришиUou koje fotke!!! Bas si promijenila stil, fotke su stvarno prva liga!!! Salata isto, obozavam leblebiju, humus najvise iako mi ni razna variva sa njom nisu mrska.
ОдговориИзбришиpredivno.
ОдговориИзбришиPrekrasno! Odlična salata.
ОдговориИзбришиkod nas se zove slanutak, ovo ti je odlicno!
ОдговориИзбришиodlicna i veoma ukusna salata.Pravila sam je u Tupperwerovoj legumijeri i fenomenalno je uspela:)))
ОдговориИзбришиSalata od slanutka, predivan ljetni obrok, a jako mi se sviđa novi dizajn bloga.
ОдговориИзбришиSjajan post i fotke!
ОдговориИзбришиLeblebije / slanutak rado koristim u raznim oblicima.
Mmm... izgleda fantastično!!!
ОдговориИзбришиFotke su prekrasne a i post, sve pohvale!
Divne slike.Salata izgleda primamljivo,volim leblebije!
ОдговориИзбришиBeautiful post
ОдговориИзбришиprije par godina sam otkrila slanutak i jako mi se dopao, posebno u juhicama mi je odličan ili u kombinaciji s drugim mahunarkama
ОдговориИзбришиova salatica isto mora da je jako fina