петак, 17. јун 2011.

Pekmez-marmelada od višanja.Mirisna marmelada od višanja

Višnjasta marmelada koju sam pravila po receptu drage Branke sa bloga Home made by B.
Mirisna marmelada, predivne boje i ukusa biće idealna za odličan doručak uz šoljicu čaja i parče putera.
Iako je radjena sa "zimskim začinima" meni je neodoljiva!!!
Potrebno je:
500 g višanja
220 g šećera
2 vanilin šećera
1/2 - 2/3 kašikice cimeta
- 1/3 kašikice klinčića (u prahu)
- 1/2 vrećice želina + 2-3 kašikice šećera
Priprema:
Višnje operite i uklonie koštice. Usitnite ih u seckalu ali ne previše .
Pomešajte ih sa šećerom.
U veći sud stavite višnje, kao i sok od višanja i šećera koje su ispustile.
Sve dobro promešajte i kuvajte na jačoj vatri do vrenja a zatim još 10-tak minut.
Negde na sredini kuvanja (za cca 5 minuta) dodajte cimet i klinčić. Za vrijeme kuvanja stalno mešajte smesu i odstranjujte penu koje kod ove marmelade ima dosta.
Nakon 10 minuta dodajte želatinkoji ste pomešali sa 2-3 kašike šećera. Dodavajte ga pomalo da se ne bi stvorile grudvice i celo vreme mešajte.
Kuvajte još oko 5 minuta uz stalno mješanje.
Marmelada je gotova, razlijte je u čiste i zagrejane staklenke i neka se pomalo hladi na sobnoj temperaturi, a zatim je držite na hladnom i tamnom mestu.

5 коментара:

  1. Draga moja Vera puno ti hvala za isprobavanje ove marmelade. Izabrala si i meni omiljenu višnjastu marmeladu, iako je po začinima više zimska fina je i u ljetno vrijeme.
    Super si je napravila, baš prekrasno kod tebe izgleda i super su mi slikice.
    Jako si me razveselila, hvala još jednom !

    ОдговориИзбриши
  2. Joj divan je! I divne zacine si dodala!!! :)

    ОдговориИзбриши
  3. jako lijepo, obožavam, od višanja i od šljiva su mi naj marmelade/džemovi!

    ОдговориИзбриши
  4. Ma, eto, javljam se za teglicu ove marmelade i teglicu onog pekmeza od marelica. Savršeno!

    ОдговориИзбриши
  5. Анониман27. јун 2013. 12:47

    Prelepa marmelada! :-)

    ОдговориИзбриши