уторак, 10. мај 2011.

Bački Uštipci-Pužići

Ovo je jedan stari recept, za uštipke, koji sam dobila od jedne divne bake.
I kakao to obično biva kada bake daju recept, ne postoje mere već sve odoka", tako je bilo i u ovom slučaju, ali sam se snašla..:)
Pa vi sada ako hoćete pokušajte, napravite, vrlo su brzi jer nema čekanja da testo naraste, a ipak ima kvasca, a uštipci su i dekorativni i neobični, samo meni lično ovakva jela budu malo masna, za moj ukus, pa bih vam ja preporučila da svaki uštipak, kada izvadite pečen iz tiganja dobro ocedite na kuhinjskoj salveti.
Potrebno je:
2dclmlake vode
kocka kvasca, mislila sam da je kocka kvasca od 30g previše ali sam je ipak stavila, mada sam se dvoumila i htela da stavim pola kocke 15g, kako mi se kvasac ne bi previše osećao, jer na ovu količinu smatram da je dovoljno i 15g.
Ali bilo je ok.
brašno
so
margarin oko 200g
ili ulje
i ulje za pečenje, a može i mast-tačnije tako treba!
Priprema:
U šolju sipajte 2dcl vode-foto1.
Kvasac usitnite i rastopite u vodi i dobro promešajte-foto2.
Potom u veći sud, odmah izlijte kvasac i vodu i dodajite brašno-foto3.
Zamesite testo, kao za kiflice ili hleb -foto4-5.
Razoklagijajte ga u kvadrat-foto 6-7
Potom preko testa narendajte margarin, ili namažite bogato uljem ili tankim slojem svinjske masti, foto 8.
Margarin potom premažite ravvnomerno i uvijte testo u rolnu po dužini, foto9.
Secite krugove devljine oko 1-2cm, foto10.
Svaki krug lagano ponovo oklagijom utanjite foto11.
U tiganj stavite ulje ili mast.
Kada se ulje zagreje spuštajte polako uštipke.
Pecite dok ne dobiju zlatnu boju i sa jedne i sa druge strane.
Vadite ih i ocedite na kuhinjskom ubrusu.
Posolite.
Poslužite uz pavlaku.
A možete ih posuti i kristal šećerom pa se sa njima zasladiti posle ručka!

18 коментара:

  1. Ovo je nešto potpuno novo za mene, ali čini mi se da bi mi se jako svidjelo. Moram priznati da krasno izgleda. :)

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман10. мај 2011. 14:44

    Odličan i zanimljiv recept, sviđa mi se!
    Lijep pozdrav Vera:)

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман10. мај 2011. 15:21

    Ma ustipci mogu uvek:) Divno:)

    ОдговориИзбриши
  4. Prekrasno, volim ove tvoje retro - etno recepte. Hvala ti što ih oživljuješ.

    ОдговориИзбриши
  5. Ništa bez naših baka! No, i ti ćeš pre ili kasnije postati baka!

    ОдговориИзбриши
  6. Vera, obožavam uštipke i ovakve stare provjerene recepte :) Nikada ih nisam radila u obliku pužića, divna ideja :)

    ОдговориИзбриши
  7. Анониман11. мај 2011. 05:19

    Pokusaj da ih peces u rerni - bice manje masni. Recept je odlican - hvala.

    ОдговориИзбриши
  8. Predivni ustipci :) Savrseno objasnjeno i uslikano :)

    ОдговориИзбриши
  9. Ma ni ja baš nisam luda za uštipcima koji upijaju mast tijekom prženja (ionako imam viška kilograma). Svejedno mi je ovo nešto novo i vrlo zanimljivo. Fantastičan tutorial, svaka čast!
    A možda ih ispeći u pećnici samo šta bi tada bili: pogačice, nema veze kada su ukusni!

    ОдговориИзбриши
  10. ja obožavam ovakve verzije tijesta, iako su puni masnoće nekoliko puta godišnje si ih priuštim :)
    ovako narolane nisam isprobala ali moram priznati da jako simpatično izgledaju

    ОдговориИзбриши
  11. Vidi se da je bakin recept ! Uštipci odlično izgledaju , baš si ih dobro napravila !

    ОдговориИзбриши
  12. Joj meni joj Verice kako samo slasno izgledaju...ufff..Predivno!

    ОдговориИзбриши
  13. Predivan tutorijal, a pužići izgledaju divno! Hvala što s nama dijeliš ove divne stare bakine recepte!!!

    PS. Čeka te nagradica kod mene! :)

    ОдговориИзбриши
  14. Volim ustipke, ovi tvoji su neobicni i izgledaju slasno! I treba da se prze, ustipci su za przenje :) Mljac!

    ОдговориИзбриши
  15. Ne mogu zamisliti kakvi su kada se isprže; ja bih to poredala na lim kao pužiće i ispekla u pećnici:) Ali spremam recept, baš me zanima kakvi su:)

    ОдговориИзбриши
  16. Moja unja koja nema veze sa Vojvodinom pravi ovakve listiće, tako ih mi zovemo ovaj recept je super i najlepsi je sa mašću! Deca ga jedu prvo slane pa onda sa domaćim dzemom od kajsija i sljiva po zelji. Pozdrav sa Čukarice.

    ОдговориИзбриши
  17. Sipajte u testo jednu kašiku rakije, brendija, bilo kog alkohola, neće se osetiti a neće upijati masnoću dok se prži. Verujete mi, probala. U sve što se prži od testa, obavezno dodam kašiku alkohola. Savet jedne bake))

    ОдговориИзбриши