Ovo je jedan stari Vojvodjanski recept, da tako kažem poreklom iz Banata gde se pravio najčešće u dane Božića.
Vrlo davno sam ga jela pa možda ima nekih 15.g od kada sam bila u poseti momVračev Gaju i rodjacima,bas za dane Božića,ali ukus nisam zaboravila.
Moram vam priznati da sam se jedva i dočepala receptića s obzirom da se sada vrlo,vrlo retko prave...:)
Taliri, novčići iz davnih vremena upakovani u medeni ukus Božića,pravi zimski mirisni keks- kolač,koji će te vrlo lako napraviti i dekorisati a rezultat je zaista odličan i više...:)
Mirisaće vam na karanfilić i cimet cela soba, kuća, ma cela ulica...:)
Ovim receptom želim svima koji danas praznuju SV. Nikolu kao Krsnu Slavu da čestitam SVEČARE!!!!!
Potrebno je:
oko 1kg brašna
350g sitnog kristal šećera
5 jaja
250g tečnog meda
2 kafene kašikice sode bikarbone
1 kašika cimeta
1 kaška mlevenog karanfilića
strugana kora jednog limuna
Priprema:
Jaja i šećer umutiti mikserom te dodati med.
Brašno prosejte te pomesajte sa sodom bikarbonom i začinima.
Spojite sastojke i izradite čvrsto testo.
Potom testo umotajte u kesi te ostavite da prenoći na sobnoj temperaturi.
Sutra dan ga premesite.
Razvijte oklagijom.
Manjom modlom,kao za vanilice vadite krugove.
Pecite kratko.
Spojite dva po dva kruga tako što će te ih prilepiti sa pekmezom od kajsija.
Sameljite orahe pa ih okolo uvijte oko talira.
Možda ste do sada probali i slane talire,znam da postoji neki recept sa piletinom i sampinjonima....ako znate javite mi..:)
Vrlo davno sam ga jela pa možda ima nekih 15.g od kada sam bila u poseti momVračev Gaju i rodjacima,bas za dane Božića,ali ukus nisam zaboravila.
Moram vam priznati da sam se jedva i dočepala receptića s obzirom da se sada vrlo,vrlo retko prave...:)
Taliri, novčići iz davnih vremena upakovani u medeni ukus Božića,pravi zimski mirisni keks- kolač,koji će te vrlo lako napraviti i dekorisati a rezultat je zaista odličan i više...:)
Mirisaće vam na karanfilić i cimet cela soba, kuća, ma cela ulica...:)
Ovim receptom želim svima koji danas praznuju SV. Nikolu kao Krsnu Slavu da čestitam SVEČARE!!!!!
Potrebno je:
oko 1kg brašna
350g sitnog kristal šećera
5 jaja
250g tečnog meda
2 kafene kašikice sode bikarbone
1 kašika cimeta
1 kaška mlevenog karanfilića
strugana kora jednog limuna
Priprema:
Jaja i šećer umutiti mikserom te dodati med.
Brašno prosejte te pomesajte sa sodom bikarbonom i začinima.
Spojite sastojke i izradite čvrsto testo.
Potom testo umotajte u kesi te ostavite da prenoći na sobnoj temperaturi.
Sutra dan ga premesite.
Razvijte oklagijom.
Manjom modlom,kao za vanilice vadite krugove.
Pecite kratko.
Spojite dva po dva kruga tako što će te ih prilepiti sa pekmezom od kajsija.
Sameljite orahe pa ih okolo uvijte oko talira.
Možda ste do sada probali i slane talire,znam da postoji neki recept sa piletinom i sampinjonima....ako znate javite mi..:)
Po sastojcima, a naravno i sličici mi djeluje fenomenalno i rado ću ga probati.
ОдговориИзбришиZemljakinjo, super si ga napravila i opisala :) Mirisni kolacic vraca secanje na detinjstvo i Bozic :) Kako je to nekad lepo bilo ?!!!
ОдговориИзбришиMmm, to me podseća na ono što Nemci zovu Lebkuchen - isti začini, isti med... Obožavam tu kombinaciju. A zašto izgleda kao da po rubu keksa ima još neki, tamniji sastojak? Kao da si ih ivicom uvaljala u neki tamni džem pa tek onda u orahe?
ОдговориИзбришиMoja baka je iz Banata, tako da cu joj vrlo rado napraviti ove kolacice. Izgledaju predivno! Hvala na receptu
ОдговориИзбришиCimet, med, karanfilčić... obožavam sve, posebno u ove dane :)
ОдговориИзбришиPredobar stari recept! :)
Jako su lijepi, a sudeći po sastojcima moraju biti i jako ukusni. Jako volim ovakve kolače. :)
ОдговориИзбришиHvala vam,da maxika ima ja sam ih okolo namazala otopljenom čokoladom da bi se orasi bolje slepili.
ОдговориИзбришиOriginal ne ide tako,već se orasi uvaljaju samo oko dela gde je pekmez ali meni je nekako dekorativnije ovako.
Stari (pa jos bakini) recepti nose neku magicnu moc sa sobom. Jako lijepi kolacici!
ОдговориИзбришиWow, ovo je po mom ukusu, predivni i prefini!
ОдговориИзбришиŠto volim ove starinske recepte, nema im ravnih.
ОдговориИзбриши