Cvet lavande se bere pre nego što biljka procveta,a ulje lavande se dobija iz sveze biljke.
Osušeni cvet se može koristiti kao čaj kod poremećaja raspoloženja, zamora, nesanice, lošeg varenja - nadimanja i grčeva. Osušen cvet i grančice se vrlo uspešno koriste u kupkama (20-100 g na 20l vode) kao i insekticid - u ormarima sa rubljem odbijaju moljce.
Zanimljivo je da su stari Jevreji prskali svoja jela lavandinom vodicom ili etericnim uljem jer su im bila poznata blagotvorna dejstva lavande na organe za varenje.
Od svezih cvetova lavande mozete napraviti i lavanda secer.
Pod uslovom da raspolazemo svezim cvetovima ove biljke.
Cvetovi se izgnjece u avanu, a zatim se doda prah ili kristal secer. Sve se to pomesa i lavandin secer je gotov. Ako se stavlja u kolace, onda izgnjecene cvetice ne treba vaditi iz secera, a ukoliko se stavlja u caj ili se lavandinim secerom posipaju poslastice, onda se cvetovi prethodno izvade.
Za Lavanda Muffins
Potrebno je:
1 veca jabuka,npr zlatni delishes
3 kasike vode
1 kasika ulja
1 cup brasna
1 kasika praska za pecivo
4 kasike otopljenog putera ili margarina
4 kasike prah secera
1 veliko jaje
1 kasika suvih cvetova lavande
Za Frosting-preliv:
7/8 cup prah secera
1 kasika suvih lavanda cvetova
1 kasika tecne glukoze
1-2 kasike mleka
Priprema:
Dan ranije pripremicete secer i lavandu za preliv,tako sto ce te ih pomesati i ostaviti zatvoreno hermeticki u jednu plasticnu kesu,do ssutra dan.
Priprema muffina:
Jabuku ocistiti te obariti ali ne da postane suvise meka,oko 15-20min.
Ohladiti je i samleti ili usitniti na drugi nacin.
Potom zagrejte rernu,te namazite pleh za mafine ili stavite papirnate korpice.
Secer i buter potom dobro izmesajte u jednoj posudi,dodajte jaje te pire od jabuke,ulje,vodu te brasno pomesano sa praskom za pecivo i suvim cvetovima lavande.
Mesajte sve zajedno kulinarskom zicom ali ne previse.
Sa ovom smesom punite korpice za muffins ali samo do 1/2.
Pecite dok ne porumene.
Ostavite da se ohlade i do tada pripremite preliv.
Secer prosejte i uklonite suve cvetove lavande,u veci sud ga pomesajte sa glukozom,i mlekom.
Sa ovom smesom preliti svaku muffins.
Ostaviti da se preliv stegne te tek tada posluziti.
Recept je objavljen u novembarskom 2009 broju časopisa Sale and Pepe ,u rubrici recepti čitalaca.
Ja obozavam lavandu i imam je ovde u basti. Nego reci mi gde ima da se kupi lavanda u okolini Beograda?
ОдговориИзбришиHtela sam mojoj mami da ponesem, jer divno mirise, i komarci beze od lavande tako da je lepo ispod prozora a i ne trazi mnogo truda i vode.
Is fantastic ...
ОдговориИзбришиWonderful, i love lavander, delicious, bye bye.
ОдговориИзбришиZvuči jako fino i aromatično,lavandu u hrani nisam još probala...
ОдговориИзбришиNi ja nisam nikad ništa s lavandom radila, ali ovo mi se čini odlično!
ОдговориИзбришиOvo izgleda super,ali i ja kao mnogi nisam koristila lavandu u hrani,pa se spremam da probam....
ОдговориИзбришиMirjana,ja sam iz NS,tako da ne bih znala reci gde bi bilo lavande da se pazari u BG,sigurno ima na pijacama.Ja sam ovu uzela od moje komsinice a i moja mama ima zbunic...Lavanda je visegodisnja drvenasta biljka,tako da je mnogi imaju i u dvoristu.
ОдговориИзбришиHvala svima na lepim recimaQ
Oh how lovely and I'm sure delicious. I grow lavender in my garden.
ОдговориИзбришиHappy Twirls
Čarobno izgledaju!
ОдговориИзбришиОвде све врви од неписмености. Откад се реч "мед" пише великим словом?? Преносите енглески правопис у српски језик.
ОдговориИзбришиКако име за колач може да има једну реч на српском а другу на енглеском? "Lavanda Muffins". Ваљда треба да буде "Lavander Muffins"? Или "Мињони с лавандом". Сви колачи који се стављају у мињонке, а не папирне корпице, зову се мињони. То ваљда знате. Чудим се колико мало држите до свог језика. Правите некакв хибрид. То се данас зове "англосрпски". Због тога се наш језик данас квари и нестаје.