Često se uželim kiselog kupusa uprženog na mast sa alevom paprikom, iako je on rezervisan upravo i samo za zimski period.
Znam da mnogi od vas nisu nikada probali ni videli ovakav način pripreme kupusa I mnogi ga mešaju sa podvarkom- ali to nije isto i moliću fino nemojte mi to izjednačavati ��
Moja baba- Majka je uvek pravila na ovaj način upržen kupus već od novembra i to punu šerpu i ovaj kupus se bogami jeo i po nekoliko dana. Naravno prvi dan se uvek pripremao da bude prilog uz pečeni vrat ili krmenadle obavezno pečene sa kostima.
Posle zabijački tu već početkom decembra obavezno je prilog bila pečena kobasica u prirodnom crevu a svakako ukoliko pretekne dan kasnije može se u njega na tiganju ispeći i koje jaje, pa je to kupus sa jajima.
Prosto što sam starija sve više se uželim ovako spremljenog kupusa sa jajima, kao da je bog zna kakvo eskluzivno jelo.
Takođe primetila sam da mnogi danas u opšte izbegavaju kiseli kupus ili ga prosto ne spremaju na ovaj način jer su nam babe umrle i nema ko da ga proprži, a i vojvođani više nisu ko pre-vole neka druga voća i povrća, a bogami primetila sam da izbegavaju i mast.
Priprema je jako jako jednostavna i mislim da ne postoji ništa jednostavnije. Kiseli kupus proprati ukoliko je veoma slan, u veću šerpu u zavisnosti od količine kupusa dodati mast pa kada se malo zagreje dodati kupus I na jakoj vatri ga propržiti. Potom dodajte alevu paprika ja ne volim baš da preteram ali moja je baba bas dosta paprika dodavala. Od količine paprika će vam zavisiti I boja prženog kupusa.
E sad ja po navici kupus stavim u vatrostalnu posudu pa od gore pre iznošenja poređam pečene kobasice.
U suštini on ne mora da ide sa mesom kao prilog, odličan je u opšte kao prilog uz bilo šta što spremite, mmože da stoji na hladnom I u frižideru barem do tri dana, a ja volim ujutro da ga napravim i sa jajima pečenim kao deo kajgane-obavezno probajte-zdravo je dobro.
*Uspomene prave najlepše ukuse zaboravljenih jela čak I kada su u pitanju siromašni sastojci.





Нема коментара:
Постави коментар