уторак, 4. новембар 2025.

Junetina sa senfom i prazilukom

Nekada kada sam bila dete malo malo neko u selu je klao bika ili june, pa se to oglašavalo na tabli ili je bilo zakačeno na drvetu pored prodavnice.

Pored toga pisalo je u koliko sati i kojeg dana-najčešće je to bila subota, i gde će se u čijem dvorištu klati kao i pošto će biti cena za kilogram.



Sećam se da jedne godine kada smo došli da kupimo junetine iz dvorišta sat vremena kasnije nego je označeno da će se june klati sve je bilo rasprodato 😊

Nekako se tada junetina i jela češće a bila je pristupačna svima, danas slabo naiđem na fino sveže parče a bogami  i ne znam od koga je i iskreno ima astronomsku cenu, tako da kada čujem da neko po selima kolje ja obavezno kupim koju kilu ako ne bar močing za nedeljnu supu.




Priprema šnicli: Izlupajte juneće šnicle da budu tanke. Začinite ih solju i biberom i premažite senfom. Ostavite ih da odstoje najmanje 30 minuta.

 Zagrejte mast u tiganju i dodajte tanko iseckani praziluk na kolutove, poređajte šnicle so i biber i vode da prekriju šnicle tokom laganog pečenja.

Dinstala sam ih nekih 45 minuta na laganoj vatri svo vreme vodeći računa da ne ostanu bez vode tačnije da se ne prepeku i okretala sam ih sa jedne na drugu stranu sa vremena na vreme.

Kada šnicle omekšaju pojačam vatru i ostavim da se zapeku odnosno lepo porumene i sa jedne i sa druge strane a tečnost kompletno ispari.




Нема коментара:

Постави коментар