понедељак, 6. октобар 2025.

Cimet rolnice sa jabukama

Mi smo od onih koji jedva čekaju da dođe jesen pa da počnemo da pečemo bundeve ili da pravimo kolače sa cimetom. Kada sam prvi put probala cimet rolnice, I to posle dugog vremena opiranja- ne znam zašto mi se nisu svidele na prvi pogled, u njih se ili odmah zaljubite I pravite ih iznova I iznova ili vam se prosto ne svide I nikada ih više ne pravite.

E meni su one zakon ukusne hrane, jer možda cimet I nije neki vojvođanski začin ali mekano testo kada se jede mlako jeste 😊



U potrazi za novim ukusima, pripremili smo ih sa jabukama, I mogu priznati da su mi mekše od onih standardnih.


Testo:

150 ml mlakog toplog mleka

Kocka kvasca

500g brašna

Prstohvat soli

Pola kesice praška za pecivo

200g jogurta

1 jaje




Za nadev je potrebno

100g otopljenog margarina ili Putera

100g šećera

2 kašike cimeta

1 eća očišćena jabuka I iseckana na kocke ili naribana

Za zadnji krem preliv

Preliv:

120g vajkrema

120g prah šećera

Ove sastojke je potrebno sve pomešati.




Postupak pripreme testa.

U mleku za početak sa malo šećera istopiti kvasac te ostaviti par minuta da zapeni te ga potom dodajte obrašnu I ostalim sastojcima za pripremu test ate zamesite meko testo. Nakon toga prekrijete činiju i ostavite testo da odmori 1h na sobnoj temperaturi.

Kada se udvostručilo, testo razvučete na brašnjavoj podlozi u pravougaonik dimenzija otprilike 45x35cm.

Preko testa namažite nadev i kada premazujete nadev idite bukvalno sve do kraja ivica testa,  a ana kraju preko sloja od cimeta stavite narendane  jabuke.

Testo zatim urolajte po dužoj strani i sečeta ga na 12 jednakih delova.

Isečene rolnice stavite u pleh obložen pek papirom i ostavite ih da odmore još 20min.

Zatim ih pečete na 190 stepeni oko 25min. 

Nakon pečenja umutite preliv  od vajkrema i bogato rasporedite preko rolnica. 

Нема коментара:

Постави коментар