Da li bih ovu pitu a kako je u originalu dat recept mogla nazvati baklavom od kokosa, nekako mi nije odgovaralo. Pre svega jer nije po teksturi ni nalik baklava nego nekoj finoj mekoj sortanoj slatkoj piti. Pre bih joj dala ima Zalivena pita.
Malo sam bila i skeptična kada je u pitanju kokos ali sastojci su takvi da je ova pita zaista pokupila sve pohvale i naravno rado ćemo je praviti opet.
Sastojci:
1 pakovanje tankih kora
5 jaja
2 dl ulja
2 dcl jogurta
4 dcl šećera
200 gr kokosovog brašna
1 prašak za pecivo
Za sirup
4 šolje od 2dcl šećera
5 šolja od 2 dcl vode
1 vanilin šećer
Priprema pite:
U veći sud sam prvo umutila jaja sa šećerom, naravno mikserom pa dodala jogurt, ulje prašak za pecivo i kokosovo brašno. Sven a samom kraju dobro sjediniti pomešati da se sve lepo poveže.
Na dno podmazanog pleha staviti 2 kore, pa fil. Opet staviti 2 kore, pa fil, ponoviti sve dok se sastojci ne utroše. Na kraju staviti 3 kore na sam vrh tepsije.
Iseći pitu na rombove ili kocke, pa premazati uljem.
Pekla sam na 200 C dok ne porumeni, oko 40 minuta.
Iskoristite pečenje pite za pripremu sirupa :
Staviti vodu i šećer da provri, pa potom sve lepo kuvati na umerenoj vatri još 10 minuta.
Pred kraj dodati i vanilin šećer.
Kada se pita ispeče i malo malo prohladi preliti je sirupom.
Нема коментара:
Постави коментар