Pretpostavljam da se danas reč Čušpajz veoma retko upotrebljava kao što se rekla bih veoma retko i kuva ��
Lično smatram da danas nema tog da ga tako nazovem „fensi“ jela koja može da nadmaši najjdnostavniji čušpajz — krompir, šargarepa, boranija, tikvica... sve što je sezonsko.
Čušpajz ne traži mnogo: malo luka, kašika brašna, prstohvat ljubavi i strpljenja. Može biti lagan, može biti kremast, može se služiti uz jaje na oko, faširanac ili samo parče hleba koje upije svaki zalogaj.
U vremenu kad svi negde jurimo, čušpajz nas podseća da je sporost ponekad najukusnija.
Reč čušpajz u Vojvodini nije samo naziv za jednostavno povrtno jelo — to je jezički vremeplov, trag kulturnog mešanja i svakodnevne mudrosti. Iako danas zvuči domaće, to ime zapravo ima nemačko poreklo-poteklo je od reči Zuspeise, što u nemačkom znači „prilog uz glavno jelo“.
Kako su se kroz vekove u Vojvodini mešali narodi — Nemci, Mađari, Slovaci, Srbi, Rusini — tako su se mešali i jezici. Nemačka reč Zuspeise je u narodnom govoru postepeno postala „čušpajz“, prilagođena fonetski i duhovno vojvođanskom uhu. Jer, u Vojvodini se sve mora reći sa dozom šarma, pa i kad se kuva boranija.
Kako se u mojoj kući i dalje kuva ovo je mojih prvih 5-pet po starinskim receptima Čušpajzologije.
1. Čušpajz od šargarepe- najzdravija i najukusnija varijanta priloga uz meso, možete ga praviti i klot i sa mlekom.

Potrebno je:
1kg srednjih šargarepa
1dcl ulja
so ili vegeta, biber
Priprema:
Šargarepa se izrenda na rende za bundevu, i zatim se u šerpi ugreje ulje, stavi izrendana šargarepa, koja će i sama da pusti malo tečnosti, i tada se lagano dinsta. Posoliti po ukusu. Kada safta-tečnosti šargarepe ponestane doda se malo vode i na laganoj vatri se dinsta, da ona postane mekana. Voditi računa da je ne prekuvate, jer će se sva raspadati i neće zadržati svoj oblik. Po ukusu dodati bibera i seckanog peršunovog lista ako volite.
2. Čušpajz od tikvica- često odlična i kao samostalan obrok, moja baba je volela u njega da doda i malo šećera što mu je davalo fantastičnu aromu
Potrebno je:
1kg mladih tikvica
2 glavice luka
brašno
aleva paprika
sirće
ulje
so
pola litre kuvanog paradajza
Priprema:
Tikvice izrendati na krupniju rendu, kao za jabuke kada rendamo pre pravljenja pite. Posolite ih i ostavite ih malo u posudi da puste vodu.
Luk isecite na sitne kockice pa izdinstajte na malo ulja. Tikvice ocedite pa dodajte luku, dinstajte dok se tečnost ne ukuva.
Potom pospite sa dve kašike brašna i jednu kašiku aleve paprike, dobro promešajte da se ne zgrudva, nalijte kuvani paradajz i pomešajte.
Kada provri dodajte sirće. Moja baba je dodavala u ovaj čušpajz i malo šećera, pa ko voli nek izvoli
3. Čušpajz od sočiva-U prošlosti mnogo češće kuvan, danas u glavnom rezervisan za Badnje veče u posnoj varijanti ili kao prilog uz Ćufte kao brzi ručak
Veliki luk očistite i narendate u šerpu, dodate kašikicu masti ili ulja i luk izdinstate. Zatim dodate sočivo koje ja uvek prvo operem pa potom prospem tu vodu i ostavim da odstoji u novoj vodi nekih 15 min. Kada sočivo dodate u dinstani luk, sipajte vode toliko da ono bude pokriveno tekućinom, i smanjite vatru da se sve fino kuva. Ja dodam i kašikicu soli ili nekog drugog začin. Možda će vam tokom kuvanja biti potrebno da dodajete još malo vode, ali uvek i kada treba dodajte malo po malo. Kada sočivo omekša ja dodam u njega i kašikicu brašna i nalijem 1 dcl svežeg domaćeg soka od paradajza.
Možete sočivo još dodatno začiniti po želji vašim omiljenim začinim
4. Čušpajz od španata i mleka- Španat na vojvođanski način, zdrav i pre ukusan prilog uz fašire a bogami i uz ribu. Na ovaj način slobodno možete da kuvate i sa blitvom
Priprema : potreban vam je naravno španat oko 500g. Operite ga i obarite, tačnije ja to radim tako što kad voda provri stavim ga kratko u tako vrelu kipuću vodu , malo utišam vatru i probarim kratko-par minuta. Iscedite ga i potom nožićem isecite-usitnite. U tiganj ili u veću šerpu stavim malo ulja, i prvo 4-5 čenova belog luka sitno isečem i propržim na ulju. Dodam španat i par minuta sve to lepo malo izmešam na laganoj vatri. Zatim umešam kašiku brašna i 2dcl mleka i sve lepo i lagano mešam dok se malo ne zgusne.
5. Čušpajz od kelerabe-Potpuno zaboravljen i čušpajz i keleraba, ali meni i dalje ukus detinjstva.
Sastojci:
3 kelerabe
2 mlada crna luka
1 puna kašika brašna,
vezica peršunovog lišća,
2 kašike ulja,
sirće
so i biber po ukusu.
Priprema:
Kelerabe ogulite, operite i narendajte ih na krupnije rende, ili ih iseckajte na manje kockice. Crni luk takođe iseckajte na sitne kockice.
U šerpu sipajte ulje i iseckani luk. Pržite luk dok ne postane staklast, a zatim dodajte i kelerabu. Posolite, pobiberite i prelijte vodom koliko sve da bude prekriveno. Poklopite i kuvajte (dinstajte) na niskoj temperaturi, uz povremeno mešanje, dok keleraba ne omekša.
U šoljici umešajte vodu u brašno i tu mešavinu sipajte, uz mešanje, u skuvane kelerabe. Ostavite da čušpajz prokuva kako bi se sos dovoljno zgusnuo.
Na kraju kuvanja dodajte iseckan peršunov list i po ukusu zakiselite čušpajz od kelerabe.
Нема коментара:
Постави коментар